I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Palata Mencer, jedna od prvih dvospratnih zgrada u gradu

Spomenik kulture

Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 20

Investitor: Mihajlo Mencer (Menczer Mihaly)

Vreme gradnje: šezdesete godine 19. veka

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Projektant: nepoznat Stil: romantizam (neogotika)

Stanje: loše

Vlasništvo: mešovito

Zgrada je prvobitno drugačije izgledala. U periodu između dva Svetska rata ,,modernizovana” je uklanjanjem dekorativnih elemenata u odlikama stila neogotike od kojih je jedino ostao potkrovni venac.

Na osnovu postojećeg potkrovnog venca, jedne sačuvane fotografije na kojoj se nejasno vidi palata, ali i analogija sličnih građevina iz tog perioda, Zavod je u većoj meri uspeo da rekonstruiše originalan izgled fasade. Palata Mencer je jedna od prvih dvospratnih zgrada u gradu! Već deceniju u nazad, palata je u veoma lošem stanju – zapuštena je i devastirana. Deo krovne konstrukcije je dotrajao, te je neophodna hitna sanacija koja bi zaustavila dalje propadanje građevine. Polunapuštena je, a u stanovima koji su useljeni živi socijala. Ako se uskoro ne preduzmu konkretne mere tehničke zaštite, biće nebezbedna za korisnike, što će prouzrokovati donošenje rešenje o zabrani korišćenja. Ovakav primer, na žalost, već postoji u glavnoj ulici – zgrada Filkovića (kralja Aleksandra Karađorđevića 26). Nakon saniranja krova, Zavod će insistirati da se vrati autentičan izgled fasade.

Mencer palata - fasada iz glavne ulice

Mencer palata – fasada iz glavne ulice

Detalj fasade sa salukatrama

Detalj fasade sa šalukatrama

Detalj potkrovnog venca

Detalj potkrovnog venca

PORODICA MENCER

Porodica jevrejina Isaka Mencera, doselila se u Veliki Bečkerek 1801. godine. Ova imućna familija je u narednim decenijama dala nekoliko značajnih i uglednih ličnosti koje su ostavile traga u privrednom i kulturnom životu grada, ali i par vrednih građevina. Monumentalnu dvospratnicu u centru grada podigao je Mihajlo Mencer, osnivača i dugogodišnji predsednik Torontalske štedionice – prvog novčanog zavoda u gradu. Njegov sin Lipot Mencer bio je apotekar i imao je svoju apoteku u prizemlju palate. U Ulici Ive Lole Ribara 7 nalazi se porodična kuća apotekara Lipota Mencera iz 1891. godine.

Fasada palate, kraj 19.veka

Fasada palate, kraj 19.veka

Tekst preuzet sa web stranice Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin www.zrenjaninheritage.rs.

  • Divider

  • Divider
Na vrh