I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Palata Mencer, jedna od prvih dvospratnih zgrada u gradu

Spomenik kulture

Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 20

Investitor: Mihajlo Mencer (Menczer Mihaly)

Vreme gradnje: šezdesete godine 19. veka

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Projektant: nepoznat Stil: romantizam (neogotika)

Stanje: loše

Vlasništvo: mešovito

Zgrada je prvobitno drugačije izgledala. U periodu između dva Svetska rata ,,modernizovana” je uklanjanjem dekorativnih elemenata u odlikama stila neogotike od kojih je jedino ostao potkrovni venac.

Na osnovu postojećeg potkrovnog venca, jedne sačuvane fotografije na kojoj se nejasno vidi palata, ali i analogija sličnih građevina iz tog perioda, Zavod je u većoj meri uspeo da rekonstruiše originalan izgled fasade. Palata Mencer je jedna od prvih dvospratnih zgrada u gradu! Već deceniju u nazad, palata je u veoma lošem stanju – zapuštena je i devastirana. Deo krovne konstrukcije je dotrajao, te je neophodna hitna sanacija koja bi zaustavila dalje propadanje građevine. Polunapuštena je, a u stanovima koji su useljeni živi socijala. Ako se uskoro ne preduzmu konkretne mere tehničke zaštite, biće nebezbedna za korisnike, što će prouzrokovati donošenje rešenje o zabrani korišćenja. Ovakav primer, na žalost, već postoji u glavnoj ulici – zgrada Filkovića (kralja Aleksandra Karađorđevića 26). Nakon saniranja krova, Zavod će insistirati da se vrati autentičan izgled fasade.

Mencer palata - fasada iz glavne ulice

Mencer palata – fasada iz glavne ulice

Detalj fasade sa salukatrama

Detalj fasade sa šalukatrama

Detalj potkrovnog venca

Detalj potkrovnog venca

PORODICA MENCER

Porodica jevrejina Isaka Mencera, doselila se u Veliki Bečkerek 1801. godine. Ova imućna familija je u narednim decenijama dala nekoliko značajnih i uglednih ličnosti koje su ostavile traga u privrednom i kulturnom životu grada, ali i par vrednih građevina. Monumentalnu dvospratnicu u centru grada podigao je Mihajlo Mencer, osnivača i dugogodišnji predsednik Torontalske štedionice – prvog novčanog zavoda u gradu. Njegov sin Lipot Mencer bio je apotekar i imao je svoju apoteku u prizemlju palate. U Ulici Ive Lole Ribara 7 nalazi se porodična kuća apotekara Lipota Mencera iz 1891. godine.

Fasada palate, kraj 19.veka

Fasada palate, kraj 19.veka

Tekst preuzet sa web stranice Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin www.zrenjaninheritage.rs.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh