I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Ovako su Zrenjaninci posmatrali pomračenje Sunca – 7 slika

Veliki broj Zrenjaninaca prisustvovao je danas javnom posmatranju pomračenja Sunca koje je nekoliko udruženja organizovalo kod „mosta na suvom“.

Udruženje astronoma Zrenjanina „Milutin Milanković“, Udruženje nastavnika prirodnih nauka i „Most na suvom“ obezbedili su dva teleskopa, a masom su kružile varilačke maske i rendgen snimci kroz koje se Sunce moglo posmatrati bez bojazni od slepila.

pomracenje2

 

I Taxi Zrenjanin

Pored građana koji su dolazili samostalno, mogle su se videti čitave grupe osnovaca i srednjoškolaca koje su organizovano dolazile kraj jezera.

pomracenje

pomracenje1

Pored građana koji su dolazili samostalno, mogle su se videti čitave grupe osnovaca i srednjoškolaca koje su organizovano dolazile kraj jezera.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Prezadovoljna sam i zaista mislim da postoji i interesovanje i potreba dece, mladih i odraslih. Dopada mi se što ne samo dolaze već i pitaju za ono što ne znaju a što ih interesuje. Ovo je i kvalitetno korišćenje javnog prostora, koji dozvoljava da događaj bude dostupan svim građanima. Današnji događaj je organizovan bez ikakvog budžeta, i sve što je trebalo da se obezbedi urađeno je na osnovama dogovora i poverenja organizatorskih udruženja, rekla je za I love Zrenjanin Zorica Radišić iz udruženja „Most na suvom“.

pomracenje-2015-11Foto: A. Kelemen

pomracenje-2015-1Foto: A. Kelemen

pomracenje-2015-4Foto: A. Kelemen

pomracenje-2015-5Foto: A. Kelemen

pomracenje-2015-6Foto: A. Kelemen

Puna četiri sata građani su dolazili i posmatrali ovaj fenomen koji će se ponovo desiti tek 2020. i 2026. godine.

– Ovako dobar odziv motiviše nas da nastavimo održavanje sličnih aktivnosti. U drugoj polovini aprila će biti organizovan dolazak mobilnog planetarijuma najverovatnije u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ To je lepa prilika da se i građani i đaci osnovnih i srednjih škola upoznaju sa astronomskim fenomenima. Istovremeno će na visećem mostu biti postavljeni teleskopi jer se sa te pozicije odlično vide Jupiter, Saturn, kaže Milana Vukov iz udruženja „Most na suvom“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh