I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Ovako je bilo na drugom Festivalu kobasica u Belom Blatu

U organizaciji Udruženja kuvara amatera negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine, mesne zajednice i kolektiva osnovne škole i beloblatskog Turističkog društva, u Belom Blatu je proteklog vikenda realizovan drugi Festival kobasica.

Ni snežna vejavica, koja je u petak prekrila beloblatske krovove, ni najava o olujnom vremenu, nisu sprečili 39 ekipa i bezbroj gostiju da budu akteri jedne izuzetne manifestacije.

belo-blato1

Od ranih jutarnjih časova, baš kao što se radilo nekada, domaćini su pripremili sve što je neophodno da seoski svinjokolj protekne u najboljem redu. A da bi svi gosti, kako takmičari tako i ljubitelji starih običaja bili zadovoljni, trebalo je predvideti, i u starinski običajnosni mozaik utkati sva sećanja i radnje iz perioda naših predaka.

PerSu marketi

belo-blato2

Od samog početka, od dočeka i priprema za obaranje svinja, kuvanja rakije za postizanje „majstorske radne temperature“, pa do šurenja, prljenja slamom, kalanja, tranžiranja, čišćenja creva, pripreme katlanke za obaru i svih ostalih radnji koje su deo svinjokoljske tradicije, domaćini su predvideli sve detalje i u potpunosti animirali učesnike ove manifestacije. Nije preterano reći da se okupilo više ljudi nego što je stanovnika Belog Blata, a to je samo potvrda već poznate činjenice da su običaji iz prošlosti pravi magnet za sve urbane posetioce.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

belo-blato-ubb

belo blato-ub

belo-blato3

Važno je istaći da je domaćin uz Kobasicijadu, kao paralenu aktivnost, organizovao i takmičenje za izbor najbolje rakije u nekoliko kategorija.

Takođe, kao „značajku“ ove kobasicijade, napomenjemo da su učestvovali takmičari iz cele Srbije, a kao specijalne goste imali smo i ekipu kobasičara iz mađarskog mesta Vonjorcvošheđa. Ocenjivali su se izgled i konzistencija kobasice, zatim ukus, s posebnim akcentom na začinjenost koja je trebala biti u skladu sa onovremenim začinima. Respektibilni žiri, kome se posebno zahvaljujemo, vrednovao je i način serviranja, odnosno kompletan vizuelni utisak ovala.

belo-blato5

belo-blato6

O pobednicima, nagrađenima ili o eventualno nezadovoljnima nećemo ovog puta, jer su po oceni svih učesnika, pobednici svi! Sve su to zabeležile i kamere mnogih TV stanica i medija, kojima se zahvaljujemo na profesionalnosti i želji da promovišu naše neobično selo.

Neophodno je napomenuti i da je u ekipama bilo i dama, a kao poseban kuriozitet, pre svega zbog svojih simpatičnih uniformi i lepote, bila je ekipa KUD-a „Carska bara“ iz Belog Blata.

belo-blato4

Verujući da su iz našeg sela svi otišli zadovoljni i puni dobrih utisaka, još jednom se zahvaljujemo svim učesnicima i posetiocima, uz želju da se dogodine vidimo u sličnom ili možda i u većem broju.

belo-blato7

Piše Milan Nedeljkov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh