I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Ovako je bilo na drugom Festivalu kobasica u Belom Blatu

U organizaciji Udruženja kuvara amatera negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine, mesne zajednice i kolektiva osnovne škole i beloblatskog Turističkog društva, u Belom Blatu je proteklog vikenda realizovan drugi Festival kobasica.

Ni snežna vejavica, koja je u petak prekrila beloblatske krovove, ni najava o olujnom vremenu, nisu sprečili 39 ekipa i bezbroj gostiju da budu akteri jedne izuzetne manifestacije.

belo-blato1

Od ranih jutarnjih časova, baš kao što se radilo nekada, domaćini su pripremili sve što je neophodno da seoski svinjokolj protekne u najboljem redu. A da bi svi gosti, kako takmičari tako i ljubitelji starih običaja bili zadovoljni, trebalo je predvideti, i u starinski običajnosni mozaik utkati sva sećanja i radnje iz perioda naših predaka.

PerSu marketi

belo-blato2

Od samog početka, od dočeka i priprema za obaranje svinja, kuvanja rakije za postizanje „majstorske radne temperature“, pa do šurenja, prljenja slamom, kalanja, tranžiranja, čišćenja creva, pripreme katlanke za obaru i svih ostalih radnji koje su deo svinjokoljske tradicije, domaćini su predvideli sve detalje i u potpunosti animirali učesnike ove manifestacije. Nije preterano reći da se okupilo više ljudi nego što je stanovnika Belog Blata, a to je samo potvrda već poznate činjenice da su običaji iz prošlosti pravi magnet za sve urbane posetioce.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

belo-blato-ubb

belo blato-ub

belo-blato3

Važno je istaći da je domaćin uz Kobasicijadu, kao paralenu aktivnost, organizovao i takmičenje za izbor najbolje rakije u nekoliko kategorija.

Takođe, kao „značajku“ ove kobasicijade, napomenjemo da su učestvovali takmičari iz cele Srbije, a kao specijalne goste imali smo i ekipu kobasičara iz mađarskog mesta Vonjorcvošheđa. Ocenjivali su se izgled i konzistencija kobasice, zatim ukus, s posebnim akcentom na začinjenost koja je trebala biti u skladu sa onovremenim začinima. Respektibilni žiri, kome se posebno zahvaljujemo, vrednovao je i način serviranja, odnosno kompletan vizuelni utisak ovala.

belo-blato5

belo-blato6

O pobednicima, nagrađenima ili o eventualno nezadovoljnima nećemo ovog puta, jer su po oceni svih učesnika, pobednici svi! Sve su to zabeležile i kamere mnogih TV stanica i medija, kojima se zahvaljujemo na profesionalnosti i želji da promovišu naše neobično selo.

Neophodno je napomenuti i da je u ekipama bilo i dama, a kao poseban kuriozitet, pre svega zbog svojih simpatičnih uniformi i lepote, bila je ekipa KUD-a „Carska bara“ iz Belog Blata.

belo-blato4

Verujući da su iz našeg sela svi otišli zadovoljni i puni dobrih utisaka, još jednom se zahvaljujemo svim učesnicima i posetiocima, uz želju da se dogodine vidimo u sličnom ili možda i u većem broju.

belo-blato7

Piše Milan Nedeljkov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh