I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Otvorena tri nova granična prelaza sa Rumunijom

Tri granična prelaza sa Rumunijom, Nakovo-Lunga kod Kikinde, Jaša Tomić-Fenj kod Zrenjanina i Vrbica-Valkanj kod Čoke, otvorena su danas a najsvečanije je bilo u Nakovu kod Kikinde gde su prelaz otvorili premijeri Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Viktor Ponta.

vuic-foto-blic
Ovaj prelaz nekada je radio kao malogranični, ali je poslednjih deset godina bio zatvoren. Sada će imati međunarodni karakter treće kategorije i biće otvoren 7 do 19 sati.

– Evropa neće biti cela dok Srbija i druge zemlje ovog regiona ne budu deo Evropske unije, poručio je rumuski premijer Viktor Ponta, nakon što je sa premijerom Srbije Aleksadnrom Vučićem otvorio međudržavni granični prelaz Nakovo Lunga, kod Kikinde.

– Želim da Rumunija bude najbolji prijatelj Srbije iz Evropske unije, rekao je Ponta, navodeći da Evropa neće biti cela bez Srbije i drugih zemalja regiona.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Vučić je naglasio da će otvaranje ovog graničnog prelaza, na koji građani čekuju dve decenije, olakšati njihovu komunikaciju sa rumuskim prijateljima, ali i ojačati ekonomske, kulturne i sve druge veze.

– Ovo je veliki dan za građane opštine Kikinda i Nakova, jer im je 20 godina obećavano da će dobiti ovakav prelaz. Veliki je i ekonomski značaj, jer će se veliki broj kompanija veoma brzo iz Rumunije preseliti u Kikindu, olakšaće se promet sa Rumunijom i zemljama EU, skratiće se put do Temišvara, a građani Rumunije će lakše dolaziti u našu zemlju i kupovati robu koja je kod nas jeftinija. Opština Kikinda ima suficit u robnoj razmeni sa Rumunijom i on će sada sigurno biti povećan – rekao je premijer Vučić i naglasio da je ponosan što je posao oko otvaranja prelaza završen za deset meseci.

Rumunija je insistirala da se prelazi sa Srbijom otvore što pre jer očekuju da će Evropska komisija doneti odluku da se međunarodni granični prelazi na aerodromima uvrste u šengenski bezvizni putni sistem.

Izvor: Blic.rs/FoNet, Rada Šegrt   Foto: Blic.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh