I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Otvorena stalna postavka novije istorije grada

U zrenjaninskom Narodnom muzeju danas je otvorena stalna izložbena postavka o novijoj istoriji Zrenjanina i Srednjeg Banata. Postavkom je prikazan ekonomski, društveni, kulturni,  javni život u predratnom i periodu Drugog svetskog rata.

Izložbu je otvorio vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Vidak Vuković, podsetivši da je veliki doprinos realizaciji postavke dalo Ministarstvo kulture i informisanja koje je je finansiralo ovaj značajan muzejski projekat iznosom od 400.000 dinara.

izlozba

izlozba-1

I Taxi Zrenjanin

Autor izložbe, istoričar i muzejski savetnik, Miodrag Cvetić pojasnio je da su izloženi eksponati i fotografije podeljeni u dve sale.

U prvoj Sali je prikazan period do prvog svetskog rata i tu je sa jedne strane prikazan ekonomski, društveni i politički život, jer je naš grad bio značajan centar u to doba. U jednom delu je prikazan  razvoj nacionalnog pokreta  kod Srba u Vojvodini. Izložba u drugoj sali prikazuje narodnooslobodilačku borbu od okupatora koja se vodila na teritoriji grada i u Srednjem Banatu – rekao je Cvetić brojnim okupljenim zvanicama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

petar

kutija-od-hleba

kuca

Prema njegovim rečima, izložba obiluje retkim i zanimljivim dokazima značajne istorije našeg grada, te će svi koji od danas budu želeli da posete stalnu postavku novije istorije grada moći da vide čuvene fotografije ruskih vojnika koji su gradili most na Tisi, jedinstvenu kuću od hleba, maketu koncentracionog logora koji je bio podignut u našem gradu, glavu kralja Petra I Karađorđevića sa prvobitnog spomenika koji je krasio glavni gradski trg…

Pojedini eksponati viđani su ranije kroz neke od tematskih izložbi, dok veći deo prvi put dostupan zrenjaninskoj javnosti i svim posetiocima Narodnog muzeja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh