I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Četvrti „Stripolis“ okupio veliki broj strip autora

U holu zrenjaninskog Kulturnog centra, sinoć je svečano otvoren četvrti festival stripa „Stripolis“. Na otvaranju, kom su prisustvovali brojni autori i umetnici, predstavljen je i novi broj časopisa za autorski i internacionalni strip “Stripolis”.

 stripolis-festival-stripa-zrenjanin-hol

Ljubitelje „devete umetnosti“ u naredna tri dana očekuju brojne promocije, izložbe, okrugli stolovi, radionice i filmske projekcije na tri lokacije u gradu – Kulturnom centru Zrenjanina, galeriji Istorijskog arhiva i Pozorišnom klubu “Zeleno zvono”.

 stripolis-festival-stripa-zrenjanin-otvaranje

Fordomanija

 „Strip je nešto što obogaćuje maštu i natera mozak da dopunjuje stvari koje nisu sasvim rečene. Glavna stvar u njemu se ne dešava u crtežima i balonima već u razmacima između slika. Upravo tada naš unutrašnji mehanizam pokreće događanja u priči“ izjavio je na otvaranju poznati autor stripova, Bojan M Đukić.

Đukić je istakao da insipraciju za svoje stripove pronalazi svuda- u knjigama, novinskim člancima, svetu koji ga okružuje. On je dodao da je suština ove umetnosti „mogućnost da se priča iskaže na način koji ne može nijedan drugi medij „jer može mnogo toga neslućenog da kaže“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 stripolis-festival-stripa-zrenjanin-casopisi

Organizator festivala, akademski slikar Branko Đukić, naveo je da je jedan od ciljeva manifestacije želja da se mladi Zrenjaninaci zainteresuju za ovaj vid umetnosti, ali i okupe generacije koje su uz stripove odrastale osamdesetih godina prošlog veka.

 stripolis-festival-stripa-zrenjanin-1

„Posećivao sam slične festivale širom bivše Jugoslavije i Evrope i stekao sam utisak da su manji gradovi pogodniji za njihovo održavanje. U njima su sva kultruna mesta manje udaljena, stoga želimo da ovom manifestacijom objedinimo ustanove kulture u našem gradu“ rekao je Đukić.

 stripolis-festival-stripa-zrenjanin-2

Jedan od učesnika „Stripolisa“ je i strip crtač Miodrag Mikica Ivanović koji je pred posetiocima skicirao priču na strip-tabli i otkrivao tajne stvaranja malih umetničkih dela. Ivanović, pripadnik novosadske škole stripa, ističe da je za uspeh u ovom poslu potrebno uložiti puno truda i rada i da uspeh ne može doći „preko noći“.

 

PROGRAM FESTIVALA

PETAK 20.SEPTEMBAR

10h Mаtine
(velikа sаlа Kulturnog centrа)
Rаdionicа stripa sа decom sа posebnim potrebаmа (Školа „9.mаj”)-Radionicu vodi Bojan M. Đukić
Radionica  crtanog filma – radionicu vodi Teodor Ajduk
(hol i mala sala Kulturnog centra) 
15,45h  Dokumentarni film o Andriji Mauroviću
17h  “Gotski vestern – Džonatan Kartland” – predavanje Zorana Đukanovića, uključenje putem Skype-a
(velikа sаlа Kulturnog centrа)
18h  “Pripovedna olovka” – predavanje Bojan M. Đukić
(velika sаlа Kulturnog centrа)
19h  Rаzgovor sа gostom festivаlа Teodorom Ajdukom 
20h  Otvaranje izložbe radova Mladena Anđelkovića 
(Pozorišni klub Zeleno zvono)

SUBOTA 21.SEPTEMBAR

19h  Otvаrаnje izložbe Branislava Kerca
(Izložbeni sаlon istorijskog аrhivа)
20h  Rаzgovor sа Branislavom Kercem
(Pozorišni klub Zeleno zvono)

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh