I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Otvaraju se tri granična prelaza na srpsko-rumunskoj granici

Tri drumsko granična prelaza na srpsko rumunskoj granici trebala bi da budu otvorena do kraja oktobra, najavljeno je danas nakon sastanka predstavnika Srednjobanatskog i Severnobanatskog okruga.

Od statusa povremeno otvorenih, prelazi Jaša Tomić – Fenj u opštini Sečanj, Nakovo – Lunga u opštini Kikinda i Vrbica – Valkanj u opštini Čoka dobiće status stalnih graničnih prelaza treće kategorije što će doneti benefite i srpskom i rumunskom življu.

malogranicna-saradnja-kikinda-1390568320-433579

– Otvaranjem prelaza za sve opštine dobijamo veliki benefit, pa će tako tako kroz Sečanj prolaziti međunarodni saobraćaj, i preko tog graničnog prelaza bićemo povezani sa oko 30000 Srba koji žive s one strane granice, rekao je načelnik Srednjobantskog upravnog okruga Dušan Šijan.

PerSu marketi

Priprema za otvaranje graničnih prelaza radi se po ubrzanoj proceduri, a predstavnici dva okruga i opština u kojima se prelazi nalaze, obratiće se kabinetu predsednika Vlade Srbije, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, ministru saobraćaja, ministarstvima finansija i državne uprave, pokrajinskom premijeru i pokrajinskom sekretaru za regionalnu saradnju da svako u okviru svoje nadležnosti po ubrzanoj proceduri obezbedi neophodnu dokumentaciju i sprovede odluke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kada su u pitanju građevinski radovi za osposobljavanje graničnih prelaza, Jaša Tomić je korak ispred ostalih, a želja nam je i da u okviru prekogranične saradnje sa županijom Timiš iz Temišvara konkurišemo kod IPA fondova za sredstva predviđena za ovakvu vrstu investicija, kako bi sva tri granična prelaza bila tipski izgrađena. Javno preduzeće „Putevi Srbije“ uradiće do kraja meseca proširenje kolovoza, najavio je Šijan.

Rampe će za prelazak tokom letnjih dana biti podignute 12 sati dnevno za putnički saobraćaj i kamione do 3 tone nosivosti, a zimi od 8 do 10 sati.

Očekuje se da će otvaranje graničnih prelaza uticati na bolji ekonomski razvoj pograničnih mesta. Pored ekonomskog kao jednog od osnovnih razloga zajedničke inicijative srspkih i rumunskih opština, potencijal nudi i saradnja u oblasti kulture i sporta.

Foto : Kurir-info.rs/Saša Urošev

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh