I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Oštre reakcije Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin reagovao je na navode u tekstu “Građevinska inspekcija predlaže rušenje oronulih zgrada?” objavljenom na portalu I love Zrenjanin, u kojem je član Gradskog veća zadužen za resor imovine grada Zrenjanina, Dragiša Albulj, izjavio da je građevinska inspekcija predložila rušenje nekoliko oronulih zgrada u Zrenjaninu.

Albulj je naveo da “inspekcija, pored zgrade stare Špiritane, predlaže rušenje zgrade u ulici Žarka Zrenjanina broj 58 – nekadašnje Solane,  zgrade u ulici Kralja I Karađorđevića broj 40 i broj 26 – poznatija kao kuća Filkovića, kao i objekata u ulici Brigadira Ristića broj 12 i broj 17.

Kuca filkovica

Kuća Filkovića na koju se „žmuri“ godinama

I Taxi Zrenjanin

U pismenoj reakciji Zavoda koji se ne slaže sa predlozima inspekcije, navodi se da većina nabrojanih objekata za rušenje ima svojstvo spomenika kulture – Kuća Filkovića, kralja Aleksandra I Karađorđevića 26, Kuća Munčića, kralja Aleksandra I Karađorđevića 40 i Solana u ulici Žarka Zrenjanina 58.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U slučaju da lokalna vlast donese takvu odluku, ona bi kršila zakon o Kulturnim dobrima Republike Srbije. Takvu odluku ne može da donese ni sam Zavod jer bi takođe kršio zakon.  Bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kuklture, ne smeju da se izvode ni mnogo jednostavnije intervencije na objektima pod zaštitom države. U više navrata tokom protekle decenije, lokalna vlast je tražila skidanje zaštite sa pojedinih ugroženih objekata. Procedura za skidanje zaštite, odnosno  brisanje iz Registra spomenika kulture je veoma komplikovana i spora procedura koja ne zavisi od institucija u lokalu nego od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ministarstva kulture i na kraju Vlade Republike Srbije, što traje godinama. Da bi se jedan objekat koji je proglašen za spomenik kulture, brisao iz Registra , moraju postojati ozbiljni razlozi. Zapuštanje i zanemarivanje građevine sigurno nije dovoljan razlog. U pojedinim slučajevima bi i sam Zavod pokrenuo postupak skidanja zaštite, ali zbog navedene procedure to nije učinio” navodi se u saopštenju zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 stara solana ulicna fasada

Ulična fasada nekadašnje Solane

Albulj je naveo da će se predlozi građevinske inspekcije naći na narednoj sednici Gradskog veća, što bi, ukoliko se desi, moglo da izazove još oštrije reakcije strčne javnosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh