I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ ostala bez fizičkog obezbeđenja

Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ ostala je 1. februara bez fizičkog obezbeđenja jer radnici agencije koja je pružala usluge, nemaju licence obavezne po Zakonu o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti.

Primena zakona otpočela je 1. januara 2017. godine, a licence izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iako se za fizičko obezbeđenje opredelilo manje od 50 odsto roditelja ukupnog broja učenika, vest o prestanku saradnje sa agencijom za obezbeđenje brzo se proširila.

I Taxi Zrenjanin

Direktor škole, Miroslav Brnjoš, pojasnio je kako je škola došla u ovu situaciju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– U momentu kada smo sklopili Ugovor o saradnji sa agencijom za fizičko obezbeđenje, ona je bila uredno prijavljena u Agenciji za privredne registre, što je bio dovoljan uslov da ih angažujemo. Očekivali smo da će oni do 1. januara ispuniti i obavezno licenciranje radnika, međutim, to se nije desilo. Nakon što je raskinut ugovor sa tom agencijom, u dogovoru sa Savetom roditelja škole, tražili smo ponude od dve agencije koje imaju licencirane radnike. Savet roditelja će se ponovo sastati 21. februara i tada će doneti odluku koja je ponuda najbolja za decu i školu, kaže Brnjoš za portal I love Zrenjanin.

U međuvremenu, dok se ne pronađe nova agencija, škola je pojačala interno dežurstvo pa brigu o deci vodi više dežurnih nastavnika, a uključene su i tetkice.

Drugi problem koji se javlja jeste slabo interesovanje roditelja učenika viših razreda za obezbeđenje, ali i slaba naplata.

– Kada smo radili anketu kojom smo od roditelja zatražili da se izjasne da li žele da škola ima fizičko obezbeđenje, pristalo je njih 499 od ukupno 1232. To je manje od 50 odsto, ali je pored toga i naplata veoma slaba. Od 17. januara kada je počelo drugo polugodište, za obezbeđenje je uplaćeno 3.400 dinara, navodi direktor.

Radnici agencije za obezbeđenje koji su psolednjih desetak godina bili prisutni u ovoj školi, bezbroj puta su sprečili vršnjačko nasilje, ali su vodili računa i da deca budu bezbedna onda kada napuste objekat.

– Bilo je mnogo situacija u kojima su radnici fizičkog obezbeđenja sprečili da se dese opasne stvari. Postavljali su se prijateljski između dece, i zaista smo bili zadovoljni. Oni su imali dužnost da kontrolišu ne samo školu i dvorište, već i zonu od semafora na magistrali, okolinu, sve do kapije, kaže Brnjoš.

Osnovna škola Petar Petrović Njegoš je najveća škola u Srednjobanatskom okrugu, i takva je interesantna i licima čije namere nisu uvek jasne. Međutim, ovde se ništa ne prepušta slučaju, već se po proceni alarmira i policija. Među roditeljima se u poslednje vreme prepričavao događaj o licu koje je kombijem dolazilo ispred ove škole u želji da ostvari komunikaciju sa decom. Priče su se ispostavile tačnim, pa je o ovome obaveštena i policija. U ovakvim situacijama od izuzetnog značaja za bezbednost učenika bilo bi prisustvo školskog policajca. Ova zrenjaninska škola godinama pokušava da dobije takvo lice ali bezuspešno, iz razloga nedostatka kadrova u policiji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh