I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Osnivanje radne grupe nakon vesti o 4026 ubijenih pasa u Zrenjaninu

Početkom marta, Udruženje građana „Link plus“ iz Beograda podnelo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv odgovornih za masovno ubijanje napuštenih pasa u zrenjaninskom prihvatilištu.

Prijava je podneta i Republičkoj veterinarskoj inspekciji i Veterinarskoj komori Srbije protiv odgovornih veterinara.

azil
Kako je portalu I love Zrenjanin pojasnilo Udruženje za zaštitu životinja BETA, radi se o prijavi za 4.026 eutanaziranih pasa lutalica u periodu od protekle dve godine.

Predstavnica udruženja, Gorana Belić, kaže da Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje eutanaziju osim u slučajevima kada je životinja neizlečivo bolesna, trpi jake bolove ili kada je agresivna.

– Ukoliko je pas agresivan, eutanazija se ne izvršava odmah. Stručna lica rade na socijalizaciji agresivne životinje, a ukoliko pokušaj socijalizacije ne uspe – sledi eutanazija. Možda je teško dokazati da je tih 4.026 pasa bilo ili nije bilo agresivno ili teško bolesno. Ipak, po nekoj “zdravoj pameti” nameće se zaključak da je to prosto nemoguće, po svim zakonima verovatnoće, objašnjava Belićeva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

pas

 

REŠAVANJE PROBLEMA „CRVENIH OGRLICA“

Prihvatilište u Zrenjaninu nema mogućnost doživotnog staranja nad životinjom, jer nije azil. Uloga prihvatilišta je da životinje sklonjene sa ulice udomi na određeni period. Ukoliko životinja nije bolesna ili agresivna, ona prolazi kroz takozvani CNR program – uhvati, steriliši/kastriraj, pusti.

Ranije su psi koji su prošli kroz CNR program bili obeleženi crvenim ogrlicama, ali se od toga odustalo. Kako kažu iz prihvatilišta, razlog je taj što su ljudi često skidali ogrlice psima.

Kako nezvanično saznajemo, trenutno se radi na rešavanju ovog problema, jer ovi psi moraju nekako biti označeni kako bi se znalo da su prošli CNR program, da su čipovani na ime Grada i da su pod njegovom zaštitom i odgovornošću.

 

OSNIVANJE RADNE GRUPE ZA REŠAVANJE PROBLEMA ULIČNIH ŽIVOTINJA

gorana-belicBelićeva kaže da je BETA ponudila jedno konstruktivno rešenje koje bi trebalo da poboljša situaciju uličnih životinja. Naime, BETA i još osam organizacija iz  Srbije, koje su umrežene sličnim metodom rada i ciljevima, poslale su dopis gradonačelniku, Gradskom veću i predsedniku Skupštine za hitan sastanak povodom osnivanja radne grupe za pitanje problema uličnih životinja.

– Ova radna grupa je postojala i ranije, ali se njeni članovi u proteklih godinu dana nijednom nisu sastali, doneli bilo kakvu odluku, predlog, nacrt nečega, objašnjava predstavnica BETE i dodaje, – Na podneti zahtev smo vrlo brzo dobili odgovor. Gradonačelnik nam je dao “zeleno svetlo” za osnivanje i učešće u radnoj grupi, kao NVO koja se bavi pitanjem životinja.

Na sastanku koji je organizovala BETA  sa predstavnicima ekološkog sektora, Komunalne policije, JKP “Čistoća i zelenilo” i predstavnika Komisije za naknadu štete od ujeda, napravljen je predlog kako radna grupa treba da izgleda, funkcioniše i šta treba da radi.

Predlog za sastav radne grupe predviđa sedam članova – četiri predstavnika grada i tri predstavnika NVO sektora.

Pre par dana dobili smo informaciju Gradskog veća da je doneto rešenje o formiranju radne grupe od sedam članova, ali je samo jedan član iz NVO sektora. Drago nam je što se brzo reagovalo i što je Grad prepoznao problem i dao nam prostora da i mi budemo uključeni u donošenju predloga i odluka, ali smatramo da je jedan član NVO sektora nedovoljan za ovakvu radnu grupu, kaže naša sagovornica.

BETA još uvek razmišlja da li da podnese molbu za izmenu radne grupe ili da sačeka i vidi kako će radna grupa funkcionisati u ovom sastavu i da li će biti produktivna u svojim ciljevima.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh