I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Onkolozi: Kancerske ćelije prodornije u mlađem organizmu

Karcinom pluća vodeći je među svim tumorima koji zahvataju mušku populaciju, a poslednjih godina sve je zastupljeniji i kod žena. Razlog tome jeste omasovljenje ženske pušačke populacije. Onkolozi upozoravaju da bi žene uskro mogle u potpunosti da se izjednače sa brojem muškaraca koji konzumiraju cigarete.

pluca

– Prateći stanje u Srednjobanatskom okrugu, šezdesetih godina smo imali tri do četiri kancera godišnje, a sada imamo i do 120 novootkrivenih slučajeva. To je veliki porast, ali se srećom broj poslednih godina polako zaustavlja. Međutim, ono što izuzetno dolaži do izražaja jeste činjenica da smo ranije imali daleko veći broj muškaraca pušača u odnosu na žene, i najpre su oni prednjačili sa 12:1, zatim se taj odnos smanjio na 9:1, danas imamo situaciju 2:1 i u perspektivi se smatra da će u budućnosti biti i 1:1. Žene su se mnogo kasnije priključile pušačkoj navici, međutim, prihvatile su to veoma strasno i ujedno postale i ravnopravne u bolestima, odnosno malignitetu pluća, objašnjava za I love Zrenjanin dr Branislav Martinov, onkolog pulmolog Plućne bolnice „Dr Vasa Savić“.

Primetno je i da su poslednjih godina kancerom pogođene sve mlađe populacije. Ovaj lekar podseća da kancersko tkivo nastaje iz tkiva domaćina i da je kancerska ćelija potentnija što je organizam mlađi.

I Taxi Zrenjanin

celija-raka-plucaĆelija raka pluća uvećana 1500 puta

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Analize koje su rađene pre petnaest godina, pokazale su i da je petogodišnje preživljavanje svih obolelih od raka pluća u srednjem Banatu bila oko 8,5 odsto, a sada se taj broj drastično smanjio.

– Stiče se utisak da je nivo zdravstvene prosvećenosti drastično pao. Da li su lekari postali manje dostupni ili ljudi više ne vode računa o svom zdravlju, ne može se pouzdano utvrditi, ali rezultati koji su prisutni danas i rezultati koje smo imali ranije, nisu dobri, kaže ovaj specijalista onkologije.

celija-raka-pluca-deobaĆelija raka pluća koja se deli, uvećano 6000 puta

Iako to nije bio slučaj ranije, onkolozi danas sve glasnije govore o posledicama bombardovanja Srbije 1999. godine, koje se povezuje sa porastom maligniteta svih vrsta.

– Uticaj radioaktivnog zračenja je jako dobro poznat iz slučaja Černobilj. Radioaktivno zračenje tog tipa, misleći pre svega na osiromašeni uranijum i ostale materije koje imaju raspad više stotina i hiljada godina, predstavljaju veliki problem i kada se takve materije nasele u organizam, praktično ih je nemoguće eleminisati. Samo je pitanje vremena kada će nastati rak, kaže Dr Martinov.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh