I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Oko 200 lica prošlo kroz Ortopediju zbog lomova na poledici

Više od 200 građana zatražilo je pomoć na Odeljenju ortopedije zrenjaninske bolnice u prethodnih nekoliko dana koliko su putevi i staze prekriveni snegom i ledom.

Na tom odeljenju kažu da su najčešći bili prelomi kuka kod starijih sugrađana, skočnih zglobova kod Zrenjaninaca u srednjim godinama, ali da je bilo dosta preloma podlaktica, a da su se od komplikovanijih izdvojili prelomi laktova i jedna komplikovana fraktura butne kosti koja je prosleđena na operativni zahvat u Beograd.

ortopedija1

U prva dva dana ledenog talasa primali smo od 40 do 60 pacijenata, od kojih je njih 80 odsto imalo prelome. Dobar deo preloma smo uspeli da saniramo, stavimo u gips i pacijente pošaljemo na kućno lečenje, ali je znatan broj njih zahtevao operativno lečenje. U tim danima morali smo da povećamo naš redovni kapacitet od 30 ležaja i da ubacimo nekoliko kreveta dodatnih kreveta, što činimo u vanrednim prilikama. Imali smo pojačana dežurstva u kojima su radila po dva ili tri lekara, kaže načelnik Ortopedije Miodrag Damjanov.

PerSu marketi

On dodaje i da je osoblje tog odeljenja spremno na ovakve situacije, te da ih ni ove godine nije zatekla nastala situacija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Nema godine da se ovako nešto ne desi, i mi smo uvek spremni za ovaj obim posla. Trudimo se da što manje pacijenata šaljemo u tercijarne ustanove u Beograd ili Novi Sad, i ako se to desi, onda je iz tehničkih razloga. Od ukupnog broja od nekih 200 pacijenata, samo dvoje smo poslali u druge kliničke centre, sve ostale smo zbrinuli sami, kaže doktor Damjanov.

Ledena kiša u prethodnim danima bila je kobna i za Zrenjaninca Aleksandra Đurina, jednog od pacijenata koji su zadržani na bolničkom lečenju.

– U petak na subotu, kada je padala ledena kiša, okliznuo sam se, nezgodno pao i polomio lakat. Doktor Damjanov me je pogledao, zakazali smo operaciju i sada se već osećam mnogo bolje, kaže ovaj četrdesetpetogodišnji sugrađanin.

ortopedija

Ovoliki broj pacijenata sa prelomima, naročito starijih sugrađana, ukazuje da se apeli lekara o zabrani izlaska bez preke potrebe, uglavnom shvate kasno.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh