I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Oko 200 lica prošlo kroz Ortopediju zbog lomova na poledici

Više od 200 građana zatražilo je pomoć na Odeljenju ortopedije zrenjaninske bolnice u prethodnih nekoliko dana koliko su putevi i staze prekriveni snegom i ledom.

Na tom odeljenju kažu da su najčešći bili prelomi kuka kod starijih sugrađana, skočnih zglobova kod Zrenjaninaca u srednjim godinama, ali da je bilo dosta preloma podlaktica, a da su se od komplikovanijih izdvojili prelomi laktova i jedna komplikovana fraktura butne kosti koja je prosleđena na operativni zahvat u Beograd.

ortopedija1

U prva dva dana ledenog talasa primali smo od 40 do 60 pacijenata, od kojih je njih 80 odsto imalo prelome. Dobar deo preloma smo uspeli da saniramo, stavimo u gips i pacijente pošaljemo na kućno lečenje, ali je znatan broj njih zahtevao operativno lečenje. U tim danima morali smo da povećamo naš redovni kapacitet od 30 ležaja i da ubacimo nekoliko kreveta dodatnih kreveta, što činimo u vanrednim prilikama. Imali smo pojačana dežurstva u kojima su radila po dva ili tri lekara, kaže načelnik Ortopedije Miodrag Damjanov.

I Taxi Zrenjanin

On dodaje i da je osoblje tog odeljenja spremno na ovakve situacije, te da ih ni ove godine nije zatekla nastala situacija.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Nema godine da se ovako nešto ne desi, i mi smo uvek spremni za ovaj obim posla. Trudimo se da što manje pacijenata šaljemo u tercijarne ustanove u Beograd ili Novi Sad, i ako se to desi, onda je iz tehničkih razloga. Od ukupnog broja od nekih 200 pacijenata, samo dvoje smo poslali u druge kliničke centre, sve ostale smo zbrinuli sami, kaže doktor Damjanov.

Ledena kiša u prethodnim danima bila je kobna i za Zrenjaninca Aleksandra Đurina, jednog od pacijenata koji su zadržani na bolničkom lečenju.

– U petak na subotu, kada je padala ledena kiša, okliznuo sam se, nezgodno pao i polomio lakat. Doktor Damjanov me je pogledao, zakazali smo operaciju i sada se već osećam mnogo bolje, kaže ovaj četrdesetpetogodišnji sugrađanin.

ortopedija

Ovoliki broj pacijenata sa prelomima, naročito starijih sugrađana, ukazuje da se apeli lekara o zabrani izlaska bez preke potrebe, uglavnom shvate kasno.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh