I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Aktuelno

Održano predavanje „Kako lečiti povišeni krvni pritisak?“

U organizaciji mesnog Foruma žena i penzionera, u Mužlji je pred mnogobrojnim zainteresovanim meštanima održano predavanje o očuvanju zdravlja na temu „Kako lečiti povišeni krvni pritisak?”. Odgovore i savete na ovo pitanje je dao dr Miroslav Radović, specijalista interne kardiologije Poliklinike „Radović“ iz Zrenjanina.

miroslav-radovic

U uvodnoom izlaganju, dr Radović je istakao da je povišeni krvni pritisak, odnosno arterijska hipertenzija jedna od najčešćih bolesti današnjice. Smatra se da jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji bi se morao lečiti, a da dodatni problem u lečenju hipertenzije predstavlja podatak da se terapija uzima neredovno i često u nedovoljnim dozama. Najčešći uzroci nastanka povišenog krvnog pritiska su prekomerna upotreba soli i tečnosti, gojaznost, preterani unos alkohola i kafe, pušenje i fizička neaktivnost. Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa hipertenzijom jesu glavobolja, nesvestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol u grudima, nedostatak vazduha, osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca.

Lečenje hipertenzije se vrši na dva načina. Prvi način lečenja jeste sprovođenje higijensko – dijetetskog režima, što podrazumeva smanjenje unosa soli i tečnosti, smanjenje težine, povećanje fizičke aktivnosti, smanjen unos kafe i alkohola. Drugi način lečenja je konzumiranje lekova sa preporukom lekara. Govoreći o pravilnom merenju krvnog pritiska, dr Radović je rekao, da merenje treba vršiti ispravnim, digitalnim aparatom sa nadlaktnom manžetnom odgovarajuće veličine. Pola sata do sat vremena pre merenja krvnog pritiska, pacijent ne bi trebalo da jede, pije kafu i alkohol, da puši ili da bude fizički aktivan. Krvni pritisak se meri u sedećem položaju, nakon odmora od deset minuta.

I Taxi Zrenjanin

poviseni-pritisak-predavanje

miroslav-radovic1

-Krvni pritisak se po prvi put meri i na jednoj i na drugoj ruci. Ukoliko postoji razlika u merenjima, uvek se uzima veća vrednost, a pri svakom sledećem merenju, pritisak se meri na ruci, na kojoj je pri inicijalnom merenju bio veći. Najadekvatnije vreme merenja krvnog pritiska jeste jutro, nakon jutarnje toalete , a pre konzumiranja kafe ili doručka, a u večernjim satima neposredno pre odlaska na spavanje-istakao je dr Radović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh