I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Održano edukativno predavanje o masaži beba

„Misija širenja edukacije o masaži beba jeste promovisanje blagotvornog dodira, dodira koji leči i hrani, i komunikacije sa bebama kroz specijalizovane treninge i edukacije“, rekla je na jučerašnjem predavanju u Zrenjaninu Mаrijа Nаkić, licencirаni instruktor zа mаsаžu bebа u Srbiji.

Na ovaj način je Nakićeva publici okupljenoj u Kulturnom centru, pojasnila cilj rada Međunarodne asocijacije za masažu beba (IAIM), koju zastupa.

Tehnika „masaže beba“ bavi se odnosom, bliskošću, intimom, komunikacijom između roditelja i beba. Kroz taj odnos majka upoznaje karakter bebe koji je rođenjem već formiran.

U prvim mesecima života, roditelji najveću pažnju posvećuju fizičkim, odnosno fiziološkim potrebama i usresređuju se na to da beba bude „podmirena“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Osećaj sigurnosti i poverenja razvija razvija se kod dece od 18 meseci, kroz odnos sa roditeljima, prevashodno majkom. U toj situaciji, masaža koja predstavlja dodir, za bebu znači sigurnost.

„Važnost odnosa u prvih 6 meseci mnogo je veća nego što mislimo, pojasnila je Nakićeva – Centralni nervi sistem najintezivnije se razvija u prva 4 meseca života, a zanimljiv je podatak da ćelije kože i centralnog nervnog sistema vode poreklo od iste vrste ćelija u razvoju fetusa, što potvrđuje veliku povezanost čula dodira i nervnog sistema. Dodirom pomažete stvaranje potencijala deteta“.

Jedina licencirana instruktorka u Srbiji za masažu beba kaže da je plač novorođenčadi izuzetan pokazatelj o traženju kontakta sa roditeljima, iako se „često protumači da beba tim činom želi da dospe u centar pažnje“.

 

„Beba nije svesna u tom periodu i teško je reći da ona može da manipuliše roditeljima, i zato plač treba shvatiti kao znak da im nešto treba. Ukoliko im nešto nije potaman, onda će one to da nadoknađuju celog života kroz razne oblike ponašanja. Pored bliskosti i sigurnosti, ovom masažom se stimuliše i cirkulacija, rad svih organa i svih sistema, a pokreti deluju opuštajuće i odvode negativnu energiju i tenziju iz organizma„, pojasnila je Nakićeva.

 

IAIM asocijaciju osnovala je sedamdesetdvogodišnja Amerikanka koja je dugi niz godina provela u Indiji, radeći u sirotištima u najzabačenijim delovima zemlje. Ona je primetila da su deca živahnija i srećnija, i da u sebi imaju jako puno ljubavi, iako su više gladna nego sita. Ova Amerikanka se upoznala sa svakodnevnom rutinom masaže u sirotištima, gde je shvatila kolike su blagodeti dodira, i gde je razvijena navika da starija deca masiraju bebe.

Asocijacija je nastala 1976. godine, i danas ima svoje instruktore u preko 50 zemalja širom sveta.

Kontakt sa IAIM asocijacijom i Marijom Nakić može se ostvariti preko zvanične Fejsbuk stranice „IAIM Srbija“.

https://www.facebook.com/IAIMSrbija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh