I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Održan 5. naučno – stručni skup – „Inženjerstvo, obrazovanje i rizici“

U Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu održan je 5. naučno-stručni skup preduzetništva, ineženjersta i menadžmenta koji je okupio autore iz Srbije i pet zemalja.

Ukupno 47 radova doneli su i poslali autori iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Turske, Bocvane i Srbije.

visoka-tehnicka-skola

Ovogodišnji naučno-stručni skup održan je na temu „Inženjerstvo, obrazovanje i rizici“ koju su pratila predavanja profesora i ljudi stručnih u svojim oblastima.

Fordomanija

Skup je otvorio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, nakon čega se prisutnim obratio i pomoćnik ministra privrede u vladi Republike Srbije, Dušan Korunoski. Ispred Visoke škole strukovnih studija u Zrenjaninu obratio se profesor dr Cvijan Žepinić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zapaženo predavanje na temu obrazovanja održao je profesor dr Milorad Rančić, direktor Visoke tehničke škole koji je ujedno i otvorio plenarni deo skupa.

-Milim da smo u jednom haosu. Možda je to grubo rečeno, ali obrazovni sistem pod hitno mora da se dovede na pravu meru – da se uskladi sa potrebama, okruženjem, zahtevima savremenog tržišta. Obrazovanje mora da se transformiše, da se uvedu strožiji kriterijumi, mora da se zaustave slabosti kakve su korupcija i kupovanje diploma, mnoge afere koje se dešavaju u obrazovanju. Nama uzori treba da budu svetske obrazovne institucije koje su izuzetno kvalitetne, i mi sada imamo priliku da vidimo kako to sve izgleda. Naši profesori su počeli da putuju u Italiju, Portugal, Austriju, iskoristili smo inicijalne evropske fondove, radimo desetak projekata među kojima su Tempus i Erasmus za podizanje nivoa obrazovanja. Inostrani profesori dolaze ovde, i upravo ta razmenapredavača i znanja znači da smo počeli da se prilagođavamo pravom smeru, istakao je profesor dr Milorad Rančić.

Veliko interesovanje studenata i prisutnih u amfiteatru Visoke tehničke škole izazavalo je predavanje profesora dr Isaka Karabegovića, eksperta iz oblasti robotike na ovim prostorima i šire.

– Kada je u pitanju industrijska robotika, iz godine u godinu industrijski ooboti se sve više primenjuju, došlo je do automatizacije proizvodnih procesa, naročito u automobilskoj industriji. Ti industrijski roboti su se u zadnjih 10 godina usavršavali i programirali tako da rade određene procese, a sada se radi na tome da industrijski robot počne da razmišlja, da se unapredi u toj meri da on vidi i da samostalno donosi odluku šta u tom trenutku treba da uradi. Drugi deo je servisna robotika koja se takođe razvija, a usmerena je na to kako pomoći ljudima najviše u kućnim poslovima. Radi se na tome da ti roboti uređuju kuću, da pomažu starim i nemoćnim licima u svakodnevnim poslovima, kaže prof dr Karabegović.

isak-karabegovic

U odnosu na ostatak sveta, region Balkana daleko zaostaje, kaže ovaj stručnjak za robotiku.

-Bosna, Srbija, Hrvatska samo sporadično primenjuju industrijsku robotiku. Neke inostrane firme primenjuju tu robotiku najviše. Teško je generalno dobiti podatak koliko robota ima instalirano u fabrikama. Mi na Balkanu trebamo ljude dobro edukovati. Ako vi imate predmet robotike u srednjoj školi i na fakultetu. Naši inženjeri imaju strah od toga, i to je onaj strah od nepoznatog koji se mora prevazilaziti edukacijom, na ovakvim i sličnim skupovima, istakao je on.

Ovaj skup bio je prilika i da se obeleži 56. godišnjica od osnivanja i početka rada Visoke tehničke škole strukovnih studija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh