I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Odbornice izdvajaju sredstva za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola

Ženska odbornička mreža grada Zrenjanina sastala se povodom završetka Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u nameri da na svoj način javnosti ukaže na niz problema sa kojima se ženska populacija susreće.

Tokom prethodne nedelje odbornice su i same aktivno učestvovale u nekoliko akcija kako bi Zrenjaninke podstakle na razmišljanje o prevenciji te bolesti i podsete da se na vreme jave lekaru.

Otvorenom sastanku održanom sinoć u gradskoj kući, prisustvovale su i Dr Gordana Marković iz Dispanzera za žene, Snežana Nikolić iz Udruženja Paraplegičara Banata, pokrajinska poslanica Stojanka Lekić i Radoslava Aralica iz Zrenjaninskog edukativnog centra.

zenska-odbornicka-grupa

PerSu marketi

Odbornice su donele odluku da deo svojih odborničkih primanja usmere u fond za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za pregled žena sa invaliditetom. One su ovom prilikom pozvale i građane i institucije da se uključe u ovu akciju za koju će biti otvoren i poseban žiro račun.

Hidraulični sto olakšao bi ginekološke preglede za oko 4000 žena sa invaliditetom u našem regionu, koje ne mogu da se pregledaju redovnim putem.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Još jednom je naglašeno da je redovan ginekološki pregled najbolja prevencija raka grlića materice. Rak grlića materice je nakon raka dojke, najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu. Ranim otkrivanjem zloćudnih promena, ova bolest je potpuno izlečiva. Dnevno se u Srbiji otkriju bar 4 žene sa takvim promenama, a od toga, 1 slučaj je sa smrtnim ishodom.

Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka grlića materice koji je počeo u oktobru prošle godine na teritoriji Grada Zrenjanina, obuhvaćeno je oko 11700 žena.

Pozivu na skrining odazvala se 491 žena od 1058 pozvanih, a nezvaničan podatak iznet na ovom sastanku je da su svi rezultati bili negativni.

Doktorka Marković iz Dispanzera za žene koja radi skrinig, izjavila je da nije zadovoljna brojem žena koje  su se odazvale pozivu, a to ujedno govori i o našem mentalitetu po kom većinu obaveza u porodici završava žena pa stoga malo ili nimalo vremena ostavlja za sebe i svoje potrebe.

Evropsko udruženje ginekologa i onkologa  2007. godine ustanovilo je poslednju nedelju januara kao nedelju prevencije protiv raka grlića materice. Srbija od početka učestvuje u ovoj akciji, a takođe i grad Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh