I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Obuka za negovanje svadbenih običaja

U mađarskim svadbenim običajima – pored mlade i mladoženje – glavnu ulogu imaju buklijaši i deveruše.

deveruse

Svatovi se pozivaju nekoliko nedelja pred venčanje, a za to je zadužen buklijaš, mladoženjin ili mladin prijatelj ili mladi momak iz mladoženjine ili mladine familije. Njegov zadatak je da ide u kuće gostiju i saopštava radosnu vest, ali i da ih poziva da učestvuju u veselju. Prema ovdašnjim, mađarskim običajima postoji mali i veliki buklijaš. Kod pozivanja gostiju, a i tokom svadbe, obučeni u tradicionalnu nošnju, mladi buklijaši kod sebe imaju bukliju punu vina. Ako su buklijaši sa mladoženjine strane, vino mora biti belo, a ako su sa mladine strane, vino je crno. Tokom pozivanja gostiju buklija je okićena ruzmarinom, a na svadbi kolačom.

Buklijaši sa deverušama recituju narodne pesme, vickastim rečenicama izmamljuju osmehe gostiju i kasnije brinu o veselju i dobroj atmosferi na svadbi. Deveruše su mladine prijateljice. Pomažu mladi u pripremi svatova i kupovini venčanice. Tokom svadbe, kumove i goste kite cvećem i ruzmarinom. Zajedno sa buklijašima staraju se o dobroj atmosferi.

PerSu marketi

Da bi se ovi običaji očuvali i preneli mladim generacijama, članovi Udruženja kuvara amatera i negovatelja starih običaja iz Mužlje, zahvaljujući podršci Nacionalnog saveta Mađara, organizovali su obuku buklijaša i deveruša.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na obuku se prijavilo 30 devojaka i momaka, učenika osnovnih i srednjih škola iz Torde, Belog Blata, Lukinog Sela, Zrenjanina i Mužlje. Predavači će biti dugogodišnji iskusni negovatelji ovih „zanata“ Kristina Juhas Terkelj, Laslo Siveri, Ferenc Palfi i Laslo Koso. Uz pomoć nastavnika mađarskog jezika i profesora plesa prisutni će moći da nauče pravilno izražavanje i recitovanje pesama, kao i plesne korake.

obuka-za-deveruse

obuka-za-deveruse-i-buklijase

Krajem novembra, ili početkom decembra će za buduće buklijaše i deveruše biti organizovan „Bal ispita“, kada će meštanima predstaviti naučene „lekcije“.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh