I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Predškolci se aktivno uključili u inicijativu za obnovu biste Slobodanu Bursaću

Organizatori Festivala horova „Slobodan Bursać“ koji će se ove godine održati u Zrenjaninu po četvrti put pokrenuli su inicijativu za izradu nove spomen biste našem velikom dirigentu.

Bista  Slobodana Bursaća, rad vajara Slobodana Kojića iz Kikinde koja je  otkrivena  5. juna 2004. godine u Aleji velikana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu  doživela je sudbinu mnogih spomenika jer je ukradena i odneta iz spomeničkog kompleksa februara  2008. godine.

Do sada su u cilju prikupljanja sredstava za ovu namenu  organizovani koncerti, pozorišne predstave, izložbe i druge kulturne manifestacije. Krajem 2016. organizovani su novogodišnji humanitarni koncert Horskog festivala Slobodan Bursać „Praznične horske čarolije”, novogodišnji nastup hora „Sveti Serafim Sarovski” u Baroknoj sali Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji koncert Zrenjaninske filharmonije u januaru 2017. godine i nastup hora „Prepodobni Rafailo Banatski”.

I Taxi Zrenjanin

Izgled biste Slobodana Bursaća na dan postavljanja 2004. godine

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Organizatori Festivala horova pokrenuli su i novu inicijativu u saradnji  sa predškolskom ustanovom  Zrenjanin. Najmlađi su uključeni u akciju koju sprovodi akademski vajar prof. mr Miloš Vasiljević u cilju edukacije dece o značaju očuvanja naše kulturne i istorijske zaostavštine. Tokom  marta, aprila i maja u vrtićima će se kroz priču i razgovor o maestru Bursaću, zajedno sa vaspitačima podučavati decu o ovom velikanu. Deca će zatim, u okviru kreativno-radioničkog procesa izrađivati u glini sopstvene interpretacije biste Slobodana Bursaća, a nakon pečenja, patiniranja i postavljenja na odgovarujuće postamente biće prodavane po simboličnim cenama.

Na ovaj način deci se izgrađuje jedan logičan i prirodan stav o nužnosti očuvanja okoline koji će vremenom sistematski prerasti u način življenja, intimnu životnu filozofiju i kolektivnu brigu o sopstvenom okruženju – rekli su organizatori ove inicijative.

Izgled oskrnavljenog postamenta danas

Procenjeno je da je za kompletnu obnovu biste i postamenta potrebno 120.000 dinara. Uvidom u stanje postamenta, izrađenog od komadnog granitnog kamena, primećena su oštećenja kao i nakrivljenje kompletnog postamenta, zbog čega će radovi, osim izrade nove spomen biste, obuhvatiti i kompletnu rekonstrukciju postojećeg postamenta sa slovnim znacima i vraćanje istog u prvobitno stanje.

– Naša ideja je da se izlije nova bista na osnovu originalnog kalupa koji se nalazi u depou Narodnog muzeja u Zrenjaninu te da se  postavi  na postojeći postament – kaže Vladimir Stojković ispred organizatora festivala.

Akcija prikupljanja sredstava započeta  je krajem 2016. godine od strane  organizatora Horskog festivala „Slobodan Bursać”, KulturKick Creative Productions, Kulturnog centra Zrenjanina i  „IP MEDIA 023″. Podršku pruža i Rotary klub Zrenjanin, koji je već realizovao nekoliko sličnih akcija, a  i ranije se zalagao za obnovu ove biste.

U narednom periodu u planu je odigravanje pozorišne predstava mladih iz CEKOM-a, održavanje  koncerta za orgulje u Reformatorskoj crkvi u Zrenjaninu kao i niz promotivnih koncerata Horskog festivala Slobodan Bursać.

foto: josif.org

Nova bista na postamentu 1. juna 2017.

Postavljanje, odnosno zvanično otkrivanje biste planirano je za 1. jun 2017.,  dan pred početak festivala, a ujedno i na dan smrti dirigenta Bursaća. Tom prilikom u Aleji Velikana nastupiće združeni zrenjaninski horovi i simbolično otvoriti  četvrti horski festival „Slobodan Bursać”.  

U cilju prikupljanja sredstava otvoren je namenski račun na koji građani i organizacije mogu da uplate novčane priloge za obnovu biste (Br.računa 205-0000000240241-75 Komercijalna banka ad Beograd).

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh