I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Objavljeni rezultati anketiranih građana o kulturnoj ponudi

Grad Zrenjanin od juna 2013. godine učestvuje u projektu „Kulturna politika, alatka za društveni i regionalni razvoj“. Projekat se realizuje sredstvima Evropske Unije iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Rezultate istraživanja predstavnicima kulturnih ustanova, loklane vlasti i novinarima prezentovao je prof dr Ljubomir Maširević, vođa istraživačkog tima.

kulturna-ponuda1

Neposrednom anketom, tokom tri meseca obuhvaćeno je 1060 građana u samom gradu i okolnim naseljenim mestima. Drugim delom obuhvaćene su ustanove kulture i nevladine organizacije, a posebnim delom ispitani su resursi i potencijali kojima grad trenutno raspolaže kada je oblast kulture u pitanju.

PerSu marketi

Anketirani građani odgovarali su na širok spektar pitanja iz oblasti kulture, od načina na koji provode slobodno vreme, načina na koji se informišu,  frekvenciji poseta pozorištu, bioskopu, muzejima i drugim ustanovama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na osnovu tih rezultata, najposećenija ustanova kulture u odnosu na druge je Narodno pozorište „Toša Jovanović“. Na pitanje šta smatraju kulutrnom znamenitošću grada, 16% ispitanika navelo je zgradu Skupštine grada, 11% navelo je manifestaciju „Dani Piva“, 10,8% opredelilo se za NP „Toša Jovanović“ dok je 9,1% građana kao kulturnu znamenistost po kom je Zrenjanin prepoznatljiv navelo spomenik kralju Petru.

kulturna-ponuda

Interesantno je pomenuti da su odgovori na pitanje „Gde odvedete vaše goste kada dođu u posetu“, u gotovo 47% slučajeva bili „centar grada“, više od 10% odnosi se na restorane i kafiće, a nije bio zanemariv ni postotak odgovora po kom domaćini svoje goste ne vode baš nigde u gradu – rekao je na ovoj prezentaciji prof Maširević.

Građani su kroz anketu izrazili želju za više kulturnih dešavanja tipa koncerata i muzičkih festivala potom filmskih i pozorišnih dešavanja.

Među najčešćim medijem kojim se građani informišu o kulturnim i svim drugim dešavanjima na prvo mesto izbio je internet dok su televizija, radio i novine u neznatno manjem ali ipak manjem postotku.

Među manifestacijama koje su građani posećivali u protekloj godini u najviše slučajeva pominjani su Dani piva (više od 30%), a značajan, čak i iznenađujući postotak je broj posetilaca Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju, potom festivala Exit, Guče i Soundloversa koji su imali značajan postotak poseta po ovoj anketi.

Komentarišući rezultate istraživanja, direktorka projekta Corina Raceanu izjavila je da su pre 15 godina u Rumuniji na početku rada takođe bili skeptični i sumnjičavi.

– Na ovaj način spoznali smo sve slabosti kulturne ponude i dobili smo uvid u kulturne potrebe stanovništva. Na vama je da svojim radom utičete na lokalnu vlast i izborite što bolji položaj kulturnih ustanova, samim tim i ponude. Rezultati istraživanja će biti polazna baza za tender koji će biti raspisan sledeće nedelje, a na kom će odgovarajuće agencije konkurisati za izradu strategije razvoja kulturne ponude grada – izjavila je Dubravka Bengin članica Gradskog veća zadužena za resor kulture.

 Planirano je da strategija bude dovršena na jesen 2014.

Nezvanična ocena koja se mogla čuti ovom prilikom jeste da su kulturne prilike, ponuda i potražnja usko vezane za trenutnu ekonomsko – finansijsku  situaciju građana pa su shodno tome takvi bili i rezultati neposrednog anketiranja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh