I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Obeleženo 98. godina od osnivanja Srpskog narodnog veća u Zrenjaninu

Služenjem liturgije u Hramu Uspenje Presvete Bogorodice i polaganjem venaca na spomen-ploču postavljenoj na zgradi Srpske pravoslavne opštine i na kuću dr Slavka Županskog, u Zrenjaninu je obeleženo 98 godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora.

Nakon održane liturgije, u porti Uspenskog hrama nastupile su članice hora „Žene Mironosice“, posle čega su predstavnici grada Zrenjanina, organizacije Matica srpska, „Svetosavlje“ i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva položili vence na spomen ploču, koja se nalazi na zgradi u kojoj je 31. oktobra 1918. godine osnovano i održano prvo zasedanje Srpskog narodnog veće u Vojvodini.

14826326_10211314506125074_408461848_n

Direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić je istakao, da je današnji dan jedan od najsvetlijih trenutaka u bogatoj istoriji našeg grada.

PerSu marketi

-Danas, posle 98 godina od istorijske odluke o formiranju prvog Srpskog narodnog odbora, želimo da odamo poštu i da se zahvalimo našim sugrađanima dr Slavku Županskom i dr Andriji Vasiću, koji su zajedno sa nekoliko istomišljenika, a uz podršku Emila Gavrila, osnovali ovaj odbor, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i preuzme vlast u gradu 1918. godine. U Novo Sadu  25.novembra iste godine odlučivalo se o tome da se Baranja, Srem, Banat i Bačka pripoje matici Srbiji, а tek onda da se razgovara o sudbini zajedničke države.
Venci su položeni i na kuću dr Slavka Županskog, predsednika prvog Srpskog narodnog veća. Govoreći o bitnoj ulozi dr Županskog u prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Srbiji, načelnik Srednjebanatkog upravnog okruga Dušan Šijan je naglasio, da ovaj datum treba da se obeležava na nacionalnom, državnom nivou, jer su članovi SNO na čelu sa dr Županskim svojom hrabrošću i istrajnošću to zaslužili.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

14914841_10211314506885093_1689875694_n

U večernjim satima biće održana svečana akademija u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, nakon čega će uslediti predstava Narodnog pozorišta Beograd.
Obeležavanju događaja su prisustvovali i potomci dr Slavka Županskog.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh