I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Obeleženo 95. godina od osnivanja Srpskog narodnog veća

Godišnjica osnivanja Srpskog narodnog veća u Zrenjaninu, obeležena je sinoć svečanom akademijom u Narodnom pozorištu.

Jutros je u Uspenskom hramu održana liturgija, a čelnici grada položili su venac na kuću Dr Slavka Župunskog, nekadađnjeg predsednika srpskog narodnog odbora.

Ovaj dan obeležava se u sećanje na 31. oktobar 1918. godine, kada je u Velikom Bečkereku osnovan Srpski narodni odbor sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i preuzimanje vlasti u gradu.

Na svečanoj akademiji učestvovali su glumac Dejan Karlečik, hor Žene mironosice, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Ivan Bošnjak i istoričar, dr Čedomir Antić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

pozorište1

Unuk Slavka Župunskog otvoreno je govorio o ličnosti svog dede koji je ostavio snažan pečat i u porodici i istoriji našeg grada.

– Imao sam sreću da odrastam sa jednim velikim čovekom kojeg najviše pamtim u vreme velikih praznika – Božića i Uskrsa. To je bilo doba siromaštva, pogotovo za ljude koji su bili građanski orijentisani i samim tim  nepopularni. Sećam se da je u beloj košulji prvi ustajao, pre odlaska u crkvu otvarao vrata, i tada bi svima poželeo Uskrs, Božić ili slavu. Danas, 95 godina posle osnivanja veća, osvanule su dve srpske zastave u Svetosavskoj ulici koja se skoro nije promenila –  kaldrma je ista, kuće su takođe iste, a crkvena porta je puna naroda kao što je bila u to vreme. Tog dana formiran je prvi srpski odbor koji je u jednom neverovatnom tempu uspeo da pokrene celu Vojvodinu, rekao je unuk Slavko Župunski.

pozorište22

Vence su položili čelnici grada, predstavnici Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Srpskog narodnog Odbora, Srpski narodni pokret „Svetozar Miletić“, Humanitarna organizacija „Svetosavlje“ i Demokratska Stranka Srbije.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh