I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Obeležena 95. godišnjica oslobođenja Zrenjanina

Polaganjem venaca na nekoliko spomen obeležja u gradu, obeležena je 95. godišnjica oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.
 
U prepodnevnim satima, venci su položeni na spomen obeležja na Gradnuličkom groblju, vojvodi Petru Bojoviću,  brigadiru Dragutinu Ristiću, i srpskim dobrovoljcima u porti Uspenskog hrama.

praznik-grada-zrenjanina

Centralna svečanost održana je na Trgu Slobode kod spomenika Kralju Petru Karađorđeviću, kojoj su pored brojnih građana prisustvovali čelnici lokalne samouprave, predstavnici Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912-1918. i ostala udruženja.

Polaganjem venaca, pomenom pravoslavnih sveštenika, učešćem hora Prepodobni Rafailo Banatski i Gradskog duvačkog orkestra, obeležen je dan u kojem je pre 95. godina oslobođen tadašnji Veliki Bečkerek.
Te 1918. godine, Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk „Knjaz Mihajlo“ i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića, ušli su u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti.

I Taxi Zrenjanin

spomen-obelezje-dragutinu-risticu
U Velikom Bečkereku vlast je predata civilizacijski, bez „kapi krvi“, a velika zasluga pripisuje se doktoru Slavku Županskom, osnivaču Srpskog narodnog veća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Današnja godišnjica na trgu bila je prilika da se pomenu imena značajnih ljudi koji su obeležili taj period – Dr Emila Gavrila, Dr Miše Matića, Dr Ivana Mirkova, Paje Ristića, sveštenika Dragutina Mojića i drugih.

praynik-grada-zrenjanina

MILUNKA SAVIĆ – HEROINA GVOZDENOG PUKA

Obeležavanje godišnjice nastavljeno je u Salonu Narodnog muzeja u kom je otvorena izložba fotografija Istorijskog muzeja Srbije „Milunka Savić – heroina velikog rata“.

Simbolično organizovanje ove izložbe je njeno prvo gostovanje van Beograda gde je nedavno bila otvorena.

milunka-savic-izlozba-zrenjanin

– Ima dosta simbolike u tome što ova izložba ima prvo gostovanje u našem gradu. 17. novembra 1918. godine naš grad oslobađaju jedinice Gvozdenog puka „Knjaz Mihajlo“ u kome se borila i naša heroina Milunka Savić, rekao je na otvaranju izložbe direktor zrenjaninskog Muzeja, Vidak Vuković.

Zrenjaninska javnost je prvi put danas imala priliku da pogleda fotografije na kojima je Milunka Savić prikazana kao ratnica, dama i majka. Uporedo sa izloženim fotografijama najodlikovanije žene Prvog svetskog rata, prikazivan je istoimeni dokumentarni film u produkciji RTS-a, autorke Slađane Zarić.

hor-prepodobni-rafailo-banatski

Skloni smo da zaboravljamo, a to sve nas mnogo košta. Hteli su da zaboravimo junake ratova koji su stvarali našu državu, obezbedili nam ovu budućnost, hteli su da zaboravimo imena najvećih i najmudrijih građana ovog grada koji su 31.oktobra 1918. Srpsko narodno veće i omogućili pripajanje ovih prostora matici Srbiji. Na sreću, postoje oni koji se bore protiv zaborava, današnja izložba dokaz je tome, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

ivan-bosnjak
Praznik Grada Zrenjanina obeležen je i otvaranjem stalne postavke bivših gradskih čelnika i predsednika opštine Zrenjanina, u holu Gradske kuće, i svečanim koncertom pevača vizantijskog stila, Slobodana Trkulje, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.
 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh