I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Obeležena 73. godišnjica deportacije zrenjaninskih Jevreja

Pod geslom „Da se ne ponovi, da se ne zaboravi“, Grad Zrenjanin i Jevrejska opština Zrenjanin obeležiili su 73. godišnjicu od deportacije Jevreja iz našeg grada u Drugom svetskom ratu. Najpre su sa pešačkog mosta u Begej spušteni venci, a zatim je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ održan komemorativni skup.

Događaju su prisustvovali i Savez jevrejskih opština Srbije, jevrejske opštine Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda i Pančevo.

1

– Na današnji dan, pre 73 godine, rekom Begej je odvedeno 1220 Jevreja na put bez povratka. U poslednje dve i po decenije, svake godine obeležavamo ovaj dan sećajući se na stradalnike, sa željom da se rasizam, ksenofobija i neslaganje među ljudima nikada ne ponove, izjavila je prilikom spuštanja venaca ovom prilikom Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

PerSu marketi

3

2

Tog 18. avgusta 1941. godine, oko 1220 Jevreja, uhapšenih prethodnih dana u Petrovgradu i okolini, sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. U prvom transportu šlepovima u smrt su poslati stariji, a u podne, po najvećoj letnjoj žegi, žene i deca. Strašne su patnje preživljavali oni koji su proterani, bez hrane i vode, u pretrpanim šlepovima po nesnosnoj vrućini.

U Beogradu su muškarci zatvoreni u „Topovske šupe“ i odatle sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva. Žene i deca su bili u logoru smrti „Sajmište“, gde su celu zimu moreni hladnoćom i glađu. U periodu od januara do maja 1942. godine, preživeli zatočeni su ugušeni u „dušegupkama“, kamionima koji su specijalno za Jevreje dopremljeni iz Berlina.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izvor: I love Zrenjanin, zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh