I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Obeležena 72. godišnjica deportacije zrenjaninskih Jevreja

Simboličnim spuštanjem cveća sa Pešačkog mosta u Begej, obeležena je 72. godišnjica deportacije Jevreja iz Zrenjanina.

Na današnji dan 1941. godine, više od 1250 Jevreja iz banatskog okruga šleperima je deportovano u koncentracione logore Topovske Šupe i Sajmište u Beogradu. Prema podacima iz pedesetih godina, samo njih 70 je preživelo torturu okupacionih snaga.

pustanje venaca

„Početkom prošlog veka u našem gradu živeo je veliki broj Jevreja. Svojim obrazovanjem, radom i uticajem doprinosili su njegovom razvoju. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, fašističke trupe su „očistile“ Banat. Iako ih je tada ostalo 38, jevrejska opština Zrenjanin danas broji nešto više od 130 ljudi“ izjavila je u obraćanju okupljenima predsednica jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov.

I Taxi Zrenjanin

Popov je podsetila da se ovaj događaj ne sme zaboraviti i da, nakon nedaća koje su nas zadesile „u Srbiji svi trebamo živeti kao jedan narod“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Komemoraciju je govorom uveličao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Ruben Fuks, koji je istakao da jevrejska zajednica danas u svet šalje poruku mira.

deportacija jevreja

Na Pešačkom mostu upriličen je i umetnički program. Odlomke komada „Nebeski odred“ o stradanju ljudi u nacističkim logorima, rađenog po tekstu dramskog pisca Đorđa Lebovića koji je i sam bio zatočenik ratnih gubilišta, izveli su glumci Miloš Vojnović, Stefan Juvanin i Vladimir Maksimović. Tradicionalnu molitvu pročitao je profesor dr Robert Kovač a kadiš, posmrtnu molitvu, profesor Tomislav Halbrohr.

 Spuštanju venaca u Begej prisustvovali su predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije i Jevrejskih opština Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kikinde i Zrenjanina, i gradski čenici Dubravka Bulovan Bengin, Ljubomir Stanisavljev i Radovan Bulajić.

 jevrejska zajednica i lok samoupr

„Vreme i žrtve ne možemo vratiti ali imamo tu mogućnost da pamtimo i učinimo sve što je u našoj moći da se nešto slično više ne dogodi“ izjavila je Bengin Bulovanova.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh