I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Obeležen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održan je sastanak radne grupe i obeležen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, a na kome su govorile koordinatorka za rodnu ravnopravnost i multisektorsku saradnju za prevenciju sprečavanja nasilja u porodici i partnerskim odnosima Ljiljana Lazarević i zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, tako i predstavnici pojedinih škola koji su uključeni u rad grupe.

prevencija_nasilja_01

Na samom početku, Ljiljana Lazarević ukazala je da se svugde u svetu, 19. novembar obeležava se kao Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, sa ciljem podizanja svesti javnosti na pojavu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece.

I Taxi Zrenjanin

Ona je ukazala i da se današnji dan, 18. novembar obeležava kao Evropski Dan zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja , dok se Svetski dan deteta obeležava 20.novembra.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– U Srbiji je je svako dete bar jednom bilo izloženo nekom obliku nasilja, a 10 odsto njih je permanentno izloženo težim oblicima fizičkog ili seksualnog zlostavljanja. Taj problem je identifikovan od strane nadležnih u državi, kao važno pitanje koje zahteva višestruke intervencije i u tome je i veći značaj koordiniranih aktivnosti različitih delova sistema. Ipak, gotovo svakodnevno prava deteta se krše ili zanemaruju, i to na najrazličitije načine i na različitim nivoima: od manipulisanja decom, eksploatacije dečijeg rada do teških oblika zlostavljanja i zanemarivanja – istakla je Lazarević.

prevencija_nasilja_03
Kako je navela, veoma je teško reći činjenicu da je nasilje nad decom u konstantnom porastu, javlja se u različitim oblicima, i pronalazi najrazličitije načine, koje obično i nije vidljivo na prvi pogled, kao što je i primer vršnjačkog nasilja u školama i zlostavljanja putem interneta, koje roditelji često puta i ne prepoznaju.

Lazarević je iznela i podatak da je dve trećine dece starosti od od 2 do 14.godina iskusilo neku vrstu psihološkog ili fizičkog nasilja, dok se fizički kažnjava čak 67 odsto u vaspitne svrhe.

– Ostaje i dalje neodređen broj neprijavljenih nasilja, jer se veoma mali broj prijavi i procesuira i realno stanje je zaista ozbiljno. Posebno je to izraženo kada je reč o deci bez roditeljskog staranja i deci sa invaliditetom. Konvencija je u Srbiji potpisana1989 godine, i u skladu sa Konvencijom je usvojen veliki broj Zakona, doneta Strategija i funkcionišu protokoli u vezi sa tim. Potrebno nam je da svakodnevno obezbeđujemo stvaran sistem što efikasnije zaštite dece od svih oblika zlostavljanja i iskorišćavanja, mislim i na trgovinu i eksploataciju dece, i putem medija i na internetu. Ono što je zabrinjavajuće je , gledano iz ugla struke je da je svako maltretirano, zlostavljano ili zanemareno dete , obično žrtva ili akter porodičnog nasilja. Nasilje se često kombinuje i to fizičko, emocionalno i seksualno. Predstavnik austrijskog pravosuđa pre izvesnog vremena izgovorio je da nasilje nad decom, pre svega seksualna zloupotreba, predstavlja najveći krivični i socijalni izazov našeg doba. Prevencija je ključ u borbi protiv nasilja u porodici – objasnila je Lazarević.

Na ovom skupu ocenjeno da su nam u tom smislu neophodne edukacije, iskustva i različite prakse drugih sredina kao i kontinuirana, konstruktivna i efikasna saradnja i komunikacija sa svima koji imaju znanja i podatke u ovoj oblasti.

prevencija_nasilja_04-1

Zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica ukazala je da problem nasilja nad decom mora biti vidljiv i da se o tome mora govoriti i raditi na prevenciji. Ona je najavila da će uskoro biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen rad multisektorske Radne grupe u prethodnom periodu.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh