I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

U centru Zrenjanina obeležen Evropski dan jezika

U centru Zrenjanina danas je obeležen evropski dan jezika koji se na preporuku saveta Evrope obeležava u svih 47 članica Saveta Evrope.

U periodu od 10 do 14 čаsovа, Aktivisti Pokretа zа evropsku kulturnu sаrаdnju u Vojvodini i učesnici projektа Misijа „Evropa“, postavili su u ulici Krаljа Aleksаndrа I Kаrаđorđevićа, instаlаcije u vidu pаnoа sа pozdrаvimа i poslovicаmа nа evropskim jezicimа i na taj način se pridružili ovoj velikoj evropskoj proslаvi. Pored panoa koji su ulepšali dan u centru Zrenjanina, aktivisti su delili flajere sa 20 najčešće korišćenih fraza prevedenih na četiri jezika koji su u službenoj upotrebi u našem gradu – srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom.

evropski-dan2

– Ideja je da se danas skrene pažnja na jezik kao osnovnu kulturu, i time što mi slavimo naše jezike, poštujemo sebe a zatim i druge. Širi se svest o postajanju drugih kultura i na taj način se širi multikulturalnost po čemu smo mi prepoznatljivi. Istakli smo pozdrave na šest jezika koji su zvanični jezici AP Vojvodine i uz to smo istakli i panoe sa poslovicama na evropskim jezicima koji su ekvivalenti našim poslovicama.Na taj način smo želeli da pokažemo da je srpski jezik deo evropskih jezika, i da mi kao narod pripadamo evropskoj porodici naroda, rekao je predsednik Pokreta za evropsku kulturnu saradnju u Vojvodini, Miroslav Domjesko.

PerSu marketi

evropski-dan3

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh