I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Obećanja i očekivanja – Dve godine od početka podele besplatnih akcija

Na teritoriji Radne jedinice poštanskog saobraćaja „Zrenjanin“ koja obuhvata Srednjebanatski okrug, ukupno je podneto 119.790 prijava građana za besplatne akcije. Tačan broj lica koja su to pravo i ostvarila za sada nije poznat – izjavio je za portal I love Zrenjanin direktor te radne jedinice, Tibor Heslenji.

Građanima je dodeljeno po 5 akcija „NIS“-a i po jedna akcija Aerodroma „Nikola Tesla“. Trgovanje ovim akcijama preko šaltera pošte za građane koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do 31.12.2014. godine biće besplatno,  bez brokerskih troškova.

Bepslatne akcije

Građani nisu zaboravili na čuveno obećanje od 1000 evra

PerSu marketi

U odnosu na očekivanja, građani Srbije razočarani su činjenicom da vrednost akcija nije na nivou koji je prvobitno obećan, zbog čega su se mnogi odlučili da ih unovče.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Od početka prodaje besplatnih akcija preko šaltera JP PTT saobraćaja „Srbija“, na teritoriji RJ poštanskog saobraćaja „Zrenjanin“ do sada zaključeno ukupno 44.277 Ugovora o prodaji akcija NIS-a, dok je Ugovora za deponovanje akcija, koje se vršilo po inicijalnoj ponudi kupca NIS-a, – Gaspromnjefta, bilo 4.383. Građani na području RJ PŠ „Zrenjanin“ dali su 64.455 naloga za prodaju, a od tog broja opozvano je 4.492 naloga (odustali od prodaje). Heslenji dodaje i da je dato 4.365 naloga za deponovanje, od čega je opozvano 18 naloga“, kaže Heslenji.

Kada je reč o akcijama Aerodroma Nikola Tesla, potpisano je ukupno 14.300 Ugovora o prodaji akcija, a dato je 51.419 naloga za prodaju, od čega je opozvano 2.742 naloga.

Heslenji ističe da je tokom poslednja 3 meseca potpisano 1.111 Ugovora o prodaji i dato 2.572 naloga za prodaju akcija na teritoriji RJ „Zrenjanin“.

Tibor-Heslenji-slika

Direktor Radne jedinice Pošte Srbiije u Zrenjaninu, Tibor Heslenji

Naš sagovornik ukazuje i na to da tačan podatak o broju realizovanih naloga, odnosno prodatih akcija ne postoji, jer to zavisi od cene koju su ponudili građani, kao i od potražnje za određenim akcijama na berzi.

Cena akcija „NIS“-a na dan 11.02.2013. godine iznosila je 846,00 dinara, a Aerodroma „Nikola Tesla“ 481,00 dinara.

Ono što takođe treba istaći jeste da se, u slučaju da je lice preminulo, a ostvarilo je pravo na besplatne akcije, te akcije ostavinskim rešenjem prenose na naslednike.

Na teritoriji Republike Srbije pravo na besplatne acije ostvarilo je oko 4.820.000 građana, a od tog broja oko 50 % njih je do sada iskoristilo to pravo. Iako sami odlučuju o tome šta će uraditi sa svojim akcijama, iz navedenog se može zaključiti da su građani dosta neodlučni. Tako se mali broj njih odlučio da ih proda na samom početku, neki su to uradili malo kasnije, dok veliki broj njih još uvek čeka i veruje savetima ekonomista, te deonice državnih firmi koje su u ponudi čuva i pažljivo osmatra svaki skok njihove vrednosti na berzi.

Država je dosad najavila podelu besplatnih akcija za šest firmi, ali građani trenutno mogu da prodaju samo hartije „NIS“-a i Aerodroma „Nikola Tesla“, koje ukupno vrede oko 4.700 dinara.  Ukoliko Vlada Republike Srbije odluči da na berzi listira i „Telekom Srbiju“, građani bi mogli da računaju i na dodatnih 70 evra. Na čekanju je i podela deonica iz Akcionarskog fonda, od čega može da se očekuje i dodatnih 35 evra, dok akcije EPS-a i Jata još nisu podeljene.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh