I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Novi način naplate daljinskog grejanja od oktobra

Novi način naplate utrošene toplotne energije zaživeće u Zrenjaninu već od oktobra kada počinje grejna sezona 2014/15.

Građani su na kućne adrese već dobili primere paralelnih računa, odnosno poređenje sadašnjeg obračuna utrošene energije na osnovu kvadrature stambene jedinice, i budućeg obračuna na osnovu realno utrošene energije.

Već sada se može čuti nezadovoljstvo građana novim sistemom naplate koji će znatno povećati iznose na računima za sledeću zimu.

Nakon obraćanja distributeru toplotne emergije, Javno komunalnom preduzeću „Gradska toplana, portalu I love Zrenjanin upućeni su odgovori na najčešća pitanja koja građani postavljaju od kada sui m dostavljeni „paralelni računi“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

placanje

I love Zrenjanin: Da li će novi način merenja i obračuna utrošene toplotne energije početi da se primenjuje već od 15. oktobra?

JKP „Gradska toplana“: Novi sistem naplate zaživeće od 1.oktobra 2014, odnosno početkom naredne grejne sezone. U sistemu naplate koji je pred nama, naplaćivaće se stvarno isporučene količine toplotne energije, odnosno količine toplotne energije koje korisnicima predamo u toplotnim podstanicama. Paralelni obračuni, koje smo izdali korisnicima, imali su cilj da ih upute u sistem naplate koji nas čeka.

 

I love Zrenjanin: Šta podrazumeva „novi način“ obračuna?

JKP „Gradska toplana“: Novi sistem naplate podrazumeva da se korisnicima naplaćuju stvarno predate količine tolotne energije. U toplotnim podstanicama kalorimetri očitavaju količinu toplotne energije koju predajemo korisnicima, a potom se te količine dele između korisnika na osnovu njihovog udela u potrošnji. Principi raspodele obračuna, u zavisnosti da li korisnici imaju ili nemaju interne merne uređaje, mogu se naći u “Metodologiji utvrđivanja cena za instalisanu snagu i isporučenu količinu toplotne energije tarifnom kupcu sa uputstvom za raspodelu obračuna” koja je objavljenja u “Službenom listu Grada Zrenjanina“ od 17.aprila 2014. Ista se možete pronaći na sajtu „Gradske toplane“, kao i na web stranici Gradske uprave.

 

I love Zrenjanin: Da li će se kalorimetri ugrađivati u podstanice ili u svaki stan pojedinačno? Kakve će biti obaveze korisnika daljinskog grejanja ?

JKP „Gradska toplana“: Očitane količine toplotne energije, koje se izmere u toku jednog grejnog meseca, dele se između korisnika koji toplotnu energiju primaju preko jedne podstanice. Podela troškova iskazivaće se na mesečnom računu, koji pored varijabilnog dela, koji zavisi od potrošnje toplotne energije, ima i fiksni deo. Fiksni deo računa plaća se tokom cele godine i odnosi se na trošak poslovanja JKP “Gradska toplana” koji ne zavisi od količine proizvedene toplotne energije, dok se varijabilni deo odnosi na utrošene količine toplotne energije. Varijabilni deo obračuna predstavlja trošak koji nastaje proizvodnjom toplotne energije i plaća se za mesece grejne sezone. Razlika u odnosu na sistem naplate koji još uvek važi, jeste u tome što se više ne naplaćuje usluga zagrevanja stana ili poslovnog prostora tokom 12 meseci kroz jednake mesečne rate, već se naplaćuju stvarno isporučene količine toplotne energije, sa izraženim fiksnim i varijabilnim delom kroz 7 mesečnih računa, i 5 mesečnih računa samo sa prikazanim fiksnim delom.

 

I love Zrenjanin: Građani koji se greju putem sistema daljinskog grejanja iznenađeni su visinom troškova grejanja u primeru računa koji im je nedavno dostavljen, zašto su iznosi daleko viši u odnosu na sadašnje?

JKP „Gradska toplana“: Paralelni obračuni koje smo isporučili korisnicima, imali su izražen i fiksni i varijabilni deo. To znači da smo kroz njih prikazali kako će izgledati računi tokom grejnih meseci. Visoki računi u periodu grejne sezone potiču delom iz razloga što se veći deo troška za grejanje, plaća za mesece kada je taj trošak nastao (identično kao i kod korisnika koji se greju na prirodan gas), a ne kao dosad u jednakim mesečnim ratama. Takođe, kod pojedinih objekata se ovim načinom obračuna pokazala energetska neefikasnost, koja se ogleda u znatno većoj potrošnji toplotne enrgije za iste uslove termičkog komfora.

I love Zrenjanin: Ukoliko će doći do drastičnog povećanja računa u najhladnijim mesecima, zašto je predloženo da se građanima i u letnjim mesecima uzima naknada?

JKP „Gradska toplana“: Naknada koja se fakturiše građanima u letnjim mesecima predstavlja fiksni deo računa, odnosno naknadu troškova poslovanja toplane koji nastaju u toku svakog meseca i koji ne zavise od količine proizvedene energije.S obzirom da toplana i u mesecima van grejne sezone ima troškove, manjeg obima, posledično se ti troškovi prenose na građane.

Foto: mc.kcbor.net

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh