I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Novi materijali u izradi nakita

Banat-je-kao-pricaIzrada nakita je popularan i zahvalan hobi. Ipak, onima koji tek počinju da se bave time, može izgledati vrlo komplikovano. Predstavićemo razne alate i materijale koji će vam trebati za započinjanje ovog hobija.

IZRADA NAKITA OD ŽICE

Postoji širok izbor klešta i nožića za izradu nakita, a svaki alat ima svoju svrhu. Klešta mogu biti različitih oblika – ovličasta, pljosnata, klešta za sečenje žice i većina njih napravljena su sa oprugama. Opruge omogućavaju da kontrolišete napetost žice. Postoje i najlonska klešta koja onemogućavaju oštećenja na žici. Pletenjem, savijanjem ili heklanjem žice najobičnijom heklicom, možete izgraditi oblik kakav želite.

nakit-1

PerSu marketi

Heklanje je postupak pravljenja tkanine od vunice ili konca. Heklanje se, slično štrikanju, sastoji od povlačenja petlji vunice jedne kroz druge. Heklanje se razlikuje od štrikanja po tome što je u jednom trenutku petlja aktivna i što se umesto dve štrikaće igle koristi heklica za heklanje. Mnogi smatraju da se heklanje verovatno koristilo u raznim kulturama, ali da se umesto heklice koristio savijeni kažiprst. Ovaj ručni rad je ostao uglavnom domaća radinost do kasnih 60-tih i ranih 70-tih kada se nova gerneracija latila heklanja i popularizovala „bakine kvadrate“, motiv koji se radi u krug i uključuje jarke boje. Heklanje tkanina se započinje pravljenjem omčaste petlje na heklici, zatim se povlači druga petlja kroz prvu i ponavljanjem ovog procesa se pravi lančić odgovarajuće dužine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

nakit-konac

Opheklavanjem različitih predmeta (dugmeta, perlica različitog materijala…) ili heklanjem listića, cvetova, uvrnutih lančića, dobijate repromaterijal za izradu nakita pri čemu se on spaja sa metalnim komponentama (ogrlica, narukvica, minđuše…).

IZRADA NAKITA OD KOŽE

Poslednjih nekoliko godina veoma je popularan „uniseks“ nakit od kože. Koža je uvek u modi, i žele je svi, jer je ona izdrživ, dugotrajan materijal, veoma lak za održavanje. Koriste se različite vrste kože u zavisnosti od njene namene. Krojenjem, sečenjem, kvašenjem, sušenjem i oblikovanjem kože može se izraditi oblik od kojeg želite da napravite nakit.

3117104172_5059c6fd86_z

IZRADA NAKITA OD POLIMERNE GLINE

Polimerna glina je glina napravljena od PVC materijala i vrlo je pogodna za modeliranje zbog čega je jako popularna među kreativcima i umetnicima. Dolazi u mnogo različitih boja čijim se međusobnim kombinovanjem mogu dobiti nove nijanse. Najčešće se koristi pri izradi različitih skulptura/minijatura, ukrašavanju različitih predmeta otpornih na visoke temperature kao što su stakleni, metalni pa čak i drveni predmeti, ali se ipak najčešće koristi za izradu nakita (minđuša, narukvica, prstenja…). Polimerna glina je relativno novi materijal. Prva ga je proizvela Fifi Rehbinder krajem 30-tih godina prošlog veka kako bi mogla izrađivati glave svojih lutaka.

font-b-Handmade-b-font-candy-color-multi-colored-fashion-ceramic-bracelet-polymer-clay-accessories

Alati koji se najčešće koriste u izgradi ovakve vrste nakita su oštri kateri, valjak nalik oklagiji, pasta mašina koju su naše bake koristile za izradu rezanaca od domaće testenine (mada i danas sve češće upotrebljivana u kuhinji savremenih domaćica).

Glina se lako oblikuje (vaja), seče, rola.Vrlo je zahvalna i sve popularnija u izradi nakita. Peče se u običnoj peći, odnosno rerni na malim temperaturama.

Odlomak preuzet iz knjige „Banat je kao priča“, Zrenjanin 2011.

Autor : Jelena Gvozdenac Martinov

Glavni urednik : Zoran Slavić

Izdavači : Istorijski arhiv Zrenjanin, NIP Zrenjanin

Produkcija : Etno festival Bagljaš

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh