I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Šansa: Nove subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova raspisao je 3. marta javne oglase za samozapošljavanje, novo zapošljavanje, stručnu praksu i javne radove u Vojvodini za 2015. godinu.

nezaposleni

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od 160.000,00 dinara za obavljanje novoregistrovane delatnosti. Pravo na subvenciju se ne može ostvariti za delatnost poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, udruženja, taksi prevoza, eksploatacije uglja, menjačnica, kockanja i klađenja.

Subvencija za otvaranje novih radnih mesta u jednokratnom iznosu odobrava se poslodavcima koji otvaraju radna mesta radi zapošljavanja nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje sa teritorije Vojvodine. Visina subvencije iznosi 140.000,00 dinara po nezaposlenom.

Fordomanija

Javni oglasi za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja otvoreni su do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. oktobra 2015.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Program stručna praksa namenjen je nezaposlenim licima bez radnog iskustva u struci, radi osposobljavanja za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa. Stručna praksa traje 6 meseci za lica sa srednjim obrazovanjem, a 12 meseci za lica sa završenim osnovnim akademskim, osnovnim strukovnim, master, master specijalističkim, specijalističkim akademskim i specijalističkim studijama. Tokom trajanja stručne prakse Sekretarijat preuzima obavezu da poslodavcu isplati iznos doprinosa za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti za lice na stručnoj praksi. Za lica na stručnoj praksi novčana naknada iznosi 12.000 dinara ukoliko su završili srednju školu, a 23.000 dinara za lica sa završenim osnovnim akademskim, osnovnim strukovnim, master, master specijalističkim, specijalističkim akademskim i specijalističkim studijama. Pravo učešća na ovom oglasu imaju privatna preduzeća – privredna društva i preduzetnici i javna nefinansijska preduzeća i organizacije.

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koja predviđa zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije NSZ i sprovođenje aktivnosti koje su od opšteg društvenog interesa. Oblasti u kojima se mogu realizovati javni radovi su: socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti, kao i održavanje i zaštita životne sredine i prirode. Nezaposlene osobe angažuju se na period do šest meseci. Nacionalna služba za zapošljavanje kontroliše sprovođenje javnih radova, kao i redovnost isplate sredstava. Pravo učešća imaju privredna društva, preduzetnici i udruženja građana.

Rok za podnošenje zahteva za programe stručne prakse i javnih radova teče je do 18.3.2015.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh