I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Nove linije i sitem tarifiranja u javnom gradskom prevozu

Mnogi Zrenjaninci se već duže vreme žale da je gradski prevoz nefunkcionalan. Iz gradske uprave poručuju da su analizirali postojeći sistem javnog prevoza koji je star 30-ak godina.

Rezultati te analize pokazuju da su građani bili u pravu. Najavljuju da bi od jeseni, kada istekne ugovor sa trenutnim prevoznikom, dosadašnji sistem javnog prevoza trebalo da bude izmenjen. Kako će tačno izgledati još ne mogu da preciziraju, ali navode da će linije gradskog prevoza biti rekonstruisane, da će biti povećan broj polazaka, da će se uvesti novi tarifni sistem i da će grad imati značajno veće ingerencije u javnom prevozu.

Iako ih problem gradskog prevoza muči već godinama, nedavno su stanovnici dela Mužlje koji zovu Novi red potpisali peticiju kojom traže da i kroz taj deo naselja prolazi autobus. Anđelka Duganić se iz centra grada u Mužlju preselila pre 12 godina, jer je želela da izbegne gradsku vrevu i da njena porodica živi u kući sa dvorištem koje deca mogu slobodno da koriste.

DSCN9602 (Small)

PerSu marketi

“Međutim, sad kako deca rastu suočavamo se sa problemom prevoza. Deca imaju svoje vanškolske aktivnosti – tu su muzička škola, sport, fudbal, tenis. Uvek nam je prevoz problem. Da ne kažem s jeseni kad krene škola tu je opet problem. U ovom kraju ima puno đaka koji idu i u osnovnu i u srednju školu. Deca u proseku pola sata – 45 minuta moraju da pešače do najbližeg autobuskog stajališta. Teško je pogotovo kada je u pitanju popodnevna smena i to u zimskom periodu, tu je već i mrak, a i ulice nisu osvetljene. U ovom delu koji zovemo Novi red, tu je stvarno jako, jako teško da se organizujemo. Kada je lepo vreme uglavnom idemo biciklovima, snalazimo se, motorima, skuterima, ali kako počne lošije vreme kiša, sneg to ne može. Ima i puno bebica, a znate da one do prve godine moraju često da idu na kontrole i vakcine u dispanzer i nismo svi u situaciji da plaćamo taksi. Ja lično radim za 23 000 dinara mesečno i ne mogu da odvajam novac za taksi, a da pešačim toliko u 21. veku, to mi je malo neshvatljivo. Mnogi poslodavci i odbijaju da prime radnika koji je iz ovog kraja, plaše se da neće uspeti na vreme da dođe na posao, jer znaju da nema prevoza”, kaže Anđelka Duganić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

DSCN9470 (Small)

“Zaista nam je veliki problem to što nemamo autobus. Ja nemam mogućnosti da plaćam taksi. Moja penzija je 11000 dinara. Nisam zdrava, treba da idem lekaru i to mi je veliki problem. Pešaka mi je mnogo daleko. Ponekad zamolim komšije da me odvezu i oni mi to učine, ali ne mogu stalno nekog da molim i obavezujem. Autobus bi mi baš dobro došao. I moj sin ima problem kada ide na posao. Mora i on da se snalazi”, dodaje Nena Kirćanski.

Za samo jedan dan peticiju da im se uvede autobuska linija u ovom kraju potpisalo je 320 građana.

“Sakupila sam potpise za peticiju za uvođenje autobuske linije koja bi išla oko Mužlje, jer ovaj naš deo Mužlje je jako zabačen i niko na to ne obraća pažnju. Prevoz nam je jako veliki problem zato što ka Mužlji idu tri autobusa, ali u ovaj kraj ne dolazi ni jedan. Idu samo glavnom ulicom i do Kolonije. Ostali građani idu pešice, taksijem, kako ko uspe da se snađe, a jedna vožnja taksijem košta 300 dinara. Molimo sve u lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom, kojeg i lično znam, da nam izađu u susret da nam nekako omoguće da se uvede ta autobuska linija koja bi kružila oko Mužlje. Da uđe u ulicu Tot Ištvana, da ide ulicom Braće Fogaroš do glavne ulice i da onda ide nazad. Ako ne može od postojeće tri linije bar jedan autobus da kruži Mužljom, neka nam uvedu novu liniju koja će ići do Lukinog Sela, jer i ljudima koji tamo žive je potreban bolji prevoz do grada, kako bi mogli da funkcionišu bolje. Što se tiče puteva to može da se odradi. Problem je samo 3 kilometra dužine u ulici Braće Fogaroši jer je ta ulica malo uža, pa ili da se ona malo proširi ili da se napravi da bude jednosmerna kada autobus tuda prolazi”, kaže Dorina Gombar.

DSCN9467 (Small)

Uskoro izmene u javnom gradskom prevozu

Sa problemom sa kojim se stanovnici Novog reda suočavaju upoznati su svi. I Mesna zajednica, koja je inicijativu građana prosledila nadležnima i gradska uprava. Mirko Petrović, šef grupe za saobraćaj u odeljenju za poslove urbanizma gradske uprave kaže da je inicijativa stigla do njih i da će biti razmotrena, ali da odluka o izmeni postojećih ili uvođenju novih linija gradskog prevoza zavisi od mnoštva faktora i uslova koji moraju biti ispunjeni. Više od godinu dana se grupa za saobraćaj bavi javnim prevozom u Zrenjaninu.

“Što se tiče grada Zrenjanina, on je prepozano problem javnog gradskog prevoza i u tom pogledu je obezbedio studiju javnog gradskog prevoza koju je izradio Fakultet tehničkih nauka – departman za saobraćaj koja je urađena prošle godine i kojom je analiziran postojeći sistem javnog prevoza koji datira sigurno od pre 30 godina. Vršena su brojanja na stajalištima, u autobuskim linijama, anketirani su i građani – korisnici javnog prevoza, vršena je analiza saobraćajnica koje mogu da podrže taj javni gradski prevoz… Na osnovu toga su doneti neki rezultati. Mogu da kažem da negde na jesen, u oktobru ističe ugovor sa trenutnim prevoznikom Net Bus-om i u planu je da se sprovedu neke inovacije prilikom uvođenja novog sistema. Tu će biti značajnih izmena, među kojima su rekonstrukcija linija, povećan broj polazaka, novi tarifni sistem – biće tarifiranje po zonama. To je sve još podložno izmenama, ali to su neke od značajnijih izmena i grad će preuzeti znatno veće ingerencije u javnom prevozu”, objašnjava Petrović.

DSCN9605 (Small)

Manje gradskih linija, funkcionalniji sistem

Kako će linije gradskog prevoza izgledati kada se uvede novi sistem u grupi za saobraćaj još ne mogu da preciziraju.

“To ćemo znati u nekom narednom periodu. Ono što je sigurno – sada funkcioniše 9 linija, u novom sistemu će biti manje linija – 6, ali će one biti funkcionalnije i biće koordinirani polasci tih linija. Već imamo podatak da ćemo na koridoru od autobuske stanice do Žitnog trga imati intervale sleđenja tih vozila na 20 minuta, a dalje od Žitnog trga ka Bagljašu će biti svedeno na 12 minuta. Mi pored ovoga moramo da mislimo i na bezbednost. U nekim ulicama je nemoguće da se sprovodi javni gradski prevoz za vozlila tih gabarita i u tom pogledu su urađene neke izmene, čak i na Bagljašu, jedna linija koja tamo prolazi biće izmenjena jer trenutno prolazi kroz ulicu Dušana Vasiljeva koja nema trotoar, pa u trenutku prolaska autobusa vi na putu imate i autobus i automobile i pešake i bicikliste”, dodaje Petrović.

Prilikom izrade studije o gradskom prevozu mnogo se polagalo na mišljenje građana.

“Građani su anketirani, pa su oni izražavali svoje želje kuda bi želeli da idu trase i da li žele novi broj polazaka i kako su zadovoljni ovim sistemom. Najveće nezadovoljstvo sa postojećim sistemom bilo je u pogledu nepouzdanosti – da prevoz nije tačan, da se pojedini polasi čak i ne obavljaju. A primedbe su bile i na starost vozila. Ubuduće će sve to biti regulisano pravno – ugovorima i olukama, tako da će biti podignuto na viši nivo i sigurno ćemo imati pouzdaniji prevoz. Znaće se kolika su maksimalna odstupanja, ne može vozilo da kreće ranije – zna se vreme polaska, pa može da kasni koji minut, ali ne da i izostane”, objašnjava Petrović.

Dodaje da će se učiniti sve da novi sistem gradskog prevoza bude funkcionalniji, ali da svakako nije za očekitati da sve želje građna budu ispunjene.

“Javni gradski prevoz i prigradski prevoz putnika ne funkcioniše po sistemu od vrata do vrata. Građani moraju biti svesni da što zbog bezbednosti, što zbog ograničenja karakteristika u pogledu širine i nosivosti kolovoza, pojedine ulice ne mogu da propuste ovakav saobraćaj. S tim u vezi je analizirana i gradska mreža gde bi mogao da prođe javni prevoz. Nakon toga u obzir se uzimaju prevozne potrebe. Ukoliko ne postoje prevozne potrebe nemoguće je vršiti prevoz, jer u toku celog dana moraju da budu polasci”, kaže Petrović.

DSCN9603 (Small)

Tri tarifne zone

Novim sistemom javnog prevoza biće uveden i novi način tarifiranja.

“Treba da se podeli u zone, prva zona bi bio sam grad, druga zona su obodna naselja, a treća su ona najudaljenija. To što je sad gradski prevoz to će biti prva zona. Druga zona su najbliža naseljena mesta Aradac, Klek… a ona udaljenija će biti treća zona. I vi ako imate mesečnu kartu za treću zonu vi ćete moći da se vozite u svim zonama. Dođete na autobusku stanicu, presednete na drugi autobus i sa njim se vozite do odrediša”, pojašnjava Petrović.

Grupa za saobraćaj i dalje poziva građane da se javljaju i da svoje predloge pismenim putem šalju preko mesnih zajednica kako bi se došlo do rešenja koje bi bilo najpogodnije za sve koji koriste javni prevoz. Obećavaju da će sve ideje biti razmotrene i da je jako važno da sugrađani učestvuju u anketama koje gradska uprava sprovodi. Novi sistem javnog prevoza trebalo bi da bude uveden posle oktobra, nakon isteka ugovora sa trenutnim prevoznikom. Do tada ima još dovoljno vremena da se čuju različita mišljenja, kako bi mogla da se donese prava odluka.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh