I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Nije nemoguće da se objedinjena naplata računa u budućnosti vrati

Krajem 2016. godine Skupština grada Zrenjanina donela je odluku da Odluku o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga stavi van snage, te tako od 1. januara javna komunalna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Čistoća i zelenilo, sama naplaćuju pružanje svojih usluga.

Građani i meštani sela na teritoriji grad Zrenjanina dobili su prve, zasebne račune, te će prilikom plaćanja umesto jedne uplatnice, sada plaćati najmanje dve ukoliko žive u kući, dok će oni koji žive u naseljima kolektivnog stanovanja imati još jednu uplatnicu za održavanje zgrade. Povećanje troškova osetiće oni koji račune plaćaju na šalterima pošte jer je provizija po jednom računu 35 dinara. Preduzeća Vodovod i kanalizacija i Čistoća i zelenilo pružila su građanima opciju da račune plate bez provizije, na njihovim naplatnim mestima.

Bez obzira što je pomenuta odluka stavljena van snage, JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ koje je osnovano kako bi vršilo takav, objedinjeni sistem naplate, nastaviće da radi, bar neko vreme.

I Taxi Zrenjanin

-Objedinjena naplata je obuhvatala usluge Vodovoda i kanalizacije, Čistoće i zelenila, osiguravajućih kuća, eko dinara, a za neke stambene jedinice u gradu i usluge održavanja zgrade. To je počelo lepo da funkcioniše, no iz određenih razloga doneta je odluka da se obustavi takav sistem naplate. Ova firma nije ugašena, ona radi. Poslednje račune koje smo izdali jesu decembarski i mi vršimo njihovu, ali i naplatu zaostalih računa. Predstoji nam veliki posao prinudne naplate. Postoji veliki broj građana koji su dužni, i najveći broj dužnika je u nominalnom iznosu od 6 do 12 hiljada. Dugovanja će biti predata privatnim izvršiteljima. Podsećam da građani čija dugovanja budu predata privatnim izvršiteljima, imaju obavezu i da plate iznos duga, ali i troškove rada privatnih izvršitelja. Za iznos duga od oko 10.000 dinara, troškovi za izvršitelje su oko 6.000 dinara, i to je dodatni trošak. Tako daćemo se u narednom periodu upravo baviti naplatom zaostalih potraživanja koja gledano ukupno nisu mala, jer iznose preko 80 miliona dinara, kaže direktor JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ Laslo Fuks.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Osim toga što će Vodovod i Čsitoća sami naplaćivati svoje usluge, eko dinar bi trebao da se naplaćuje preko Poreske uprave i to kvartalno. Na pitanje da li postoji mogućnost da objedinjena naplata nakon nekog vremena ponovo bude model plaćanja, Fuks kaže:

– Pravni osnov donosi, a isto tako ukida Skupština, tako da objedinjena naplata može i ponovo da se stavi u funkciju. Mislim da je objedinjena naplata ipak bila dobro rešenje, uz određene nedostatke koji su bili prisutni tokom razvoja sistema a kasnije i ispravljeni. Mi smo do 2016. godine došli sa naplatom od preko 80 procenata, što je u današnjim teškim uslovima kada su prosečne plate i penzije relativno niske, a troškovi života relativno visoki, zaista dobar procenat. Sačekaćemo da vidimo kako će se sada odvijati pojedinačna naplata, ali nije nemoguće da ponovo jednog dana imamo objedinjenu naplatu, pojašnjava naš sagovornik.

Preduzeće „Zrenjaninska objedinjena naplata“ je pravno lice koje ima svoje obaveze i svoja potraživanja te je logično da ono nikako nije moglo da se ugasi odmah.

-Novac koji potražujemo nije naš, nego novac Vodovoda, Čistoće i grada. Mi smo u njihovo ime izdavali račune i mi isto tako moramo u njihovo ime da tužimo građane koji nisu platili svoja dugovanja. I taj proces će trajati, tako da ova firma mora da radi još 2, možda i 3 godine. Osim toga mi i dalje moramo vršiti reklamacije do sada izdatih računa, kaže Fuks.

Model objedinjene naplate funkcionisao je u Zrenjaninu od 2006. godine, najpre kroz Sistem objedinjene naplate SON pri nekadašnjoj Direkciji za izgradnju i uređenje grada, a zatim i kroz pomenuto JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh