I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

„Nezavisnost“ poziva na protest : Raste broj radnika u sivoj zoni

Granski sindikat građevine, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede „Nezavisnost“ održao je danas skup na Trgu Slobode u Zrenjaninu pozivajući građane da se pridruže velikom protestu koji će biti održan u petak 27. septembra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Predstavnici tog granskog sindikata obišli su u prethodnih mesec dana 15 gradova u Srbiji sa ciljem da „podignu svest građana Srbije o lošem statusu građevinskih radnika“.

nezavisnost
Sindikat je naveo da u „Srbiji desetina hiljada građevinskih radnika radi na „crno“. Oni predstavljaju „moderne robove“ koji u nemilosti poslodavaca pristaju da rade bez ugovora pod uslovima da će im plata biti viša ako na nju ne budu plaćeni obavezni porezi i doprinosi“.

– Oni koji rade u takvim uslovima nemaju mogućnost da izraze svoje nezadovoljstvo. Krajnje je vreme da se odupremo tome i dođemo do toga da ljudi koji stvaraju u ovoj zemlji imaju mogućnost da odluče kako će da ostvare svoja prava u institucijama sistema. Predlažemo uvođenje „sudova rada“ koji bi u kratkom roku rešili sporove koji dugo traju. Svi znamo da su radni sporovi dugotrajni, a i onda kada se reše idu na štetu radnika, jer firme do momenta donošenja presude odu u stečaj  ili u likvidaciju, rekao je predsednik Granskog sindikata građevine „Nezavisnost“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Pored sudova rada, sindikalci „Nezavisnosti“ tražiće i hitno donošenje Nacionalne strategije za građevinarstvo, novi zakon koji bi regulisao tu oblast, „nultu toleranciju“ za neisplaćivanje zarada, poreza i doprinosa kod svih vidova privrednih subjekata, uvođenje obaveze registrovanja Ugovora o radu i ostalog.

 – Prošlu godinu građevinarstvo u Srbiji završilo je padom aktivnosti od oko 25 odsto. Formalna zaposlenost je pala, a broj zaposlenih u „sivoj“ zoni povećan je za 40 odsto, saopštili su sindikalci tokom današnjeg skupa u Zrenjaninu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh