I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Nezaposlenost i dalje najveći problem – traže se rešenja

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin saopštila je podatke o broju nezaposlenih lica kao i kretanje na tržištu rada i planove za 2017.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Čedomir Janjić  koji je govorio o merama i planovima koje lokalna samouprava preduzima da bi se smanjila nezaposlenost kao najveći problem ne samo grada već i cele republike.

Direktorka filijale Tatjana Mijatović je navela da je u Srednjobanatskom okrugu na evidenciji ove službe, krajem decembra bilo oko 16.500 ljudi, a samom Zrenjaninu oko 8.000 lica. U Žitištu je bilo 2300,  Novoj Crnji 1650, Sečnju i Novom Bečeju po 2500. Tokom 2016. godine bilo je 2640  lica privremeno sprečenih za rad što je u odnosu na 2015. godinu 1000 lica manje. Tokom 2016. na evidenciju fillijale prijavilo se 15111 lica od 4232 lica koja prvi put traže zaposlenje. Prema stepenu stručne spreme najviše nezaposlenih lica je sa ili bez završene osnovne škole 6896. U odnosu na prethodnu godinu ovaj je broj smanjen za 5%. Lica sa III stepenom stručne spreme su druga po nezaposlenosti 4026, a IV stepen 3786 lica. Prema godinama života najviše lica na evidenciji bilo je onih preko 50 godina, tačnije lica između 50. i 54. godine života.

U toku prošle godine osam poslodavaca iskazalo je višak zaposlenih, za ukupno 518 lica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

–  “Cimos” iz Sečnja, zatim “Agroživ” iz Žitišta,  “Dijamant agrar”, Dom zdravlja “dr Boško Vrebalov”,  jedan stečaj u “Beohemiji – Inhem”, odakle se na evidenciju prijavilo  preko 300 lica sve je to uslovilo povećanje broja lica na  evidenciji filijale NSZ.

Kada je reč o merama aktivne politike zapošljavanja, Tatjana Mijatović kazala je da je prošla godina uspešno završena.

Od ukupnog broja lica koja su uključena u aktivne mere kako finansijske tako i nefinansijske 95% tih lica spada u kategoriju teže zapošljivih. Lica  do 30 godina  zastupljena su 42%, a lica starija od 50 godina 16%.

Kroz  aktivne mere prošao je veliki broj lica, a efekti nefinansijskih mera mogu se očekivati u narednom periodu.  Sajam zapošljavanja posetilo 2.063 lica, a da je posao pronašlo 734 lica. Obuku za aktivno traženje posla prošlo je 516 lica i posao je našlo 115 lica. Sopstveni posao tokom prošle godine otpočela su 94 lica, od toga 4 lica Romske nacionalnosti i 3 lica sa invaliditetom – kazala je Tatjana Mijatović.

Jedna od novih usluga NSZ su „Karavani zapošljavanja“ koji će se organizovati po nerazvijenim opštinama na teritoriji Srednjobanatskog okruga. Cilj je da se svim korisnicima i potencijalnim korisnicima približe usluge službe.

Kako bi se najveći problem ne samo grada i lokala veće cele republike, a to je nezaposlenost smanjio preduzima se niz mera. Za razne podsticaje i mere aktivnog zapošljavanje iz budžeta Grada Zrenjanina izdvojeno je za 2017. godinu 10 miliona dinara. Tu spadaju programi „Prva šansa“ i  stručne prakse koji odlično funkcionišu u prethodne dve godine. U saradnji sa preduzetnicima lokalna samouprava finansira plate u periodu od 6 ili 12 meseci. Preko 30% tako angažovanih lica nastavlja da radi u tim firmama. Gradonačelnik Janjić istakao je i rad lokalne samouprave na širem planu promocijom Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranja pa je u tom smislu za ovu godinu nekoliko investitora najavilo dolazak u naš grad tačnije u industrijsku zonu. Ono što je novo je i najava investitora koji će ulagati u poljoprivredu. Zbog svega navedenog sam optimista  da će i broj nezaposlenih lica biti sve manji – rekao je gradonačelnik Janjić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh