I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Neonatolozi o „rodinom ugrizu“ i promenama na koži beba

U prvim nedeljama i mesecima nakon rođenja, na koži beba mogu se manifestovati određene promene koje obično nisu funkcionalne prirode već samo uočljive. Ove promene su prolaznog karaktera ali ponekad znaju da zabrinu roditelje naročito nakon rođenja prvog deteta. Neonatolozi i pedijatri kažu da te promene ne treba posebno tretirati, i da je to normalna reakcija kože koju neke bebe imaju a kod nekih se ne ispoljavaju.

beba

BELE TAČKICE NA KOŽI – MILIJE

Sitne bele tačkice po koži lica nazivaju se “milije” i karakteristične su za predeo nosa i obraza. Milije predstavljaju neotvorene lojne žlezde koje postepeno pokušavaju da se iščiste i otvore jer će kasnije imati zadatak da podmazuju kožu i obezbeđuju njenu mekoću, a samim tim utiču na kvalitet bebine kože. Ovo je prirodna pojava koja ne zahteva nikakav poseban tretman, osim čišćenja medicinskom vatom pokvašenom običnom vodom ili Bornom kiselinom od 3%. Neonatolozi kažu da milije nisu znak da će beba kada odraste imati problematičnu kožu, na šta često pomisle roditelji kada uoče ovu promenu.

Fordomanija

CRVENILO NA KAPCIMA – RODIN UGRIZ

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“Kada majke na kapcima, u predelu cela i između obrva kao i na potiljku svoje bebe uoče crvenilo, ne treba da se plaše jer je u pitanju prolazna promena koja je dobila simpatičan naziv – “rodin ugriz”. Radi se o bezazlenom proširenju sitnih kapilara kože koji su vidljivi golim okom. Uglavnom je ta pojava u po rođenu izražena, naročito kada beba plače, a onda postepeno nestaje u periodu od trećeg meseca do navršenih godinu dana. Promena ne predstavlja nikakav ozbiljan i funkcionalan problem, osim što je manje ili više primetna na bebinom licu. Simptičan izraz “Rodin ugriz” dobila je jer se pojavljuje u predelu između obrva i potiljka pa se stiče utisak kao da je roda raširila kljun, obuhvatila bebu za glavu i tako je donela  majci” – pojašnjava za portal I love Zrenjanin doktorka Svjetlana Ždrale, neonatolog zrenjaninskog porodilišta.

Mongolska mrlja

MONGOLSKA MRLJA NA LEĐIMA

Pojedinim bebama se na dnu leđa pojavljuje takozvana “mongolska mrlja” koja je najčešće izražena kod dece koja su tamnoputa, odnosno dece čiji roditelji imaju taman ten. Ta pojava je prolaznog karaktera, a retki su slučajevi kod kojih se zadržava ceo život. I u takvim slučajevima, mrlja ne pravi nikakav funkcionalni problem. Osim mongolske, tamne mrlje, na koži se mogu pojaviti i srvenkaste mrlje koje podsećaju na malinu. To su mali hemangiomi koji predstavljaju proširenje krvnih sudova i najčešće se povlače do 2 navršene godine.

Pedijatri kažu da su navedene promene na koži u velikoj većini bezazlene i da nije potrebna upotreba preparata i hemijskih sredstava. Samo u slučaju potrebe, pedijatri prepisuju namenske kreme.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh