I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Nenad Kovač maketama ovekovečava sve zrenjaninske mostove

Nenad Kovač iz Orlovata, radnik JKP „Čistoća i Zelenilo“ osim svog redovnog posla bavi se izradom ukrasnih predmeta od drveta i predmeta koji lepotom odmah privlače pažnju. 

Posebnu pažnju privukao je izradom makete tzv „mosta na suvom“ kao i željom da na taj način ovekoveči sve mostove u Banatu.

Ljubav prema stolarskom zanatu preneo mu je njegov deda. Kasnije mu je to postalo i zanimanje od kojeg je počeo da zarađuje. – U početku sam samo hteo da probam i da vidim koliko mogu, a posle je preraslo u ljubav, hobi i zanat – kaže Nenad.  Radeći u bivšoj fabrici nameštaja zainteresovao sam se za duborez međutim bila su nesrećna vremena koja su odnela mnogo toga pa tako i fabriku. Dugo godina sam radio svašta, samo ne to što volim. Pre 7 godina vratio sam se stolarskom zanatu, staroj ljubavi i otada sam svim ovim i počeo da se bavim predanije i ozbiljnije.

I Taxi Zrenjanin

Nenad Kovač pored makete bunara koju je sam napravio

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nenad voli da izrađuje od drveta onakvog kakvog ga pronađe u prirodi, od  oblica od drveta. A može da napravi gotovo sve što mu padne napamet.  Žardinjere, fotelje, ljuljaške, bunare, kućice za ptice i mnogo drugih stvari.

Drugarova maketa mosta inspiracija za vlastitu

– Ideju da napravi baš „suvi“ most dobio je kad je video maketu koju je napravio njegov drugar. Tada je sebi  sebi zadao zadatak da napravi veću i detaljniju.  – Što kažu ako učenik ne nadmaši učitelja, ništa nije ni uradio – dodaje on. Tako je nastalo ovo delo za koje mi je i taj drugar pružio ruku i čestitao. Ipak kada bi ga radio ponovo uradio bi ga drukčije i mnogo lepše – kaže Nenad Kovač od drugara najčešće zvan Nele ili Neša.

Maketa „mosta na suvom“ možda će uskoro biti jedini svedok njegovog postojanja

– Ono što sada počinjem da radim je maketa tzv „Ajfelovog“ mosta, zrenjaninske ćuprije koje više nema. Sakupljam stare slike da bih imao što više sitnih detalja da napravim maketu baš onako kako je most nekada izgledao. Mislim da jedino tako maketa može da bude lepa za gledanje.

Nenadova želja je da napravi makete svih mostova u Banatu, a posebno mosta u Orlovatu.  – To je železnički most sa mnogo detalja, prilično je star, a maketa kada bude gotova biće poklon za Mesnu zajednicu. Možda dobije svoje mesto i u kući Uroša Predića pa bude zanimljiva i turistima ali o tom potom.

– Zadali ste sebi popriličan zadatak, verovatno za duži vremenski period. – Dosada sam sve što sam zacrtao u životu i ispunio. To bi trebao da bude neki moj pečat najpre prema samom sebi, a onda i prema sredini u kojoj živim.

 

Koliko zapravo treba da nastane jedna maketa mosta ? – Jedna maketa koja nema mnogo sitnih detalja iziskuje oko 15 dana rada. Pritom to nije celodnevni ili osmočasovni rad. Radim najviše po 2 najviše 3 sata dok me drži energija i mašta. Nakon toga čovek se zamori i onda je bolje ostaviti posao za sutra nego uraditi nekvalitetno.

 

 

Pre izvesnog vremena na š sagovornik počeo je  da izrađuje i ručne duboreze. Uzor je  takođe pronašao u osobi iz Orlovata koja se dugo godina bavi tim poslom i koja izrađuje ikone.  – Zasada sam uradio nekoliko predmeta za firmu u kojoj radim, a za sebe ikonu Svetog Nikole. Smatram da to može da bude dodatni posao i naravno zarada.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh