I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Nema bojazni od najezde zmija nakon poplava

Novinski stupci poslednjih dana bili su puni „apokaliptičnih“ najava, da nam nakon poplava sledi velika najezda zmija, žaba i glodara.

belouska

O tome šta kažu stručnjaci, ima li mesta za paniku i čega bi trebalo više da se plašimo zmija ili glodara, u specijalnoj emisiji Radio-televizije Vojvodine posvećenoj poplavama govorio je Vladimir Dobretić, herpetolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

– Nije u pitanju najezda, ali kako se voda širi, tako i pogoduje širenju vodenih zmija, belouški i ribarica koje žive u vodi. Zmije koje nisu vezane za vodena staništa kakvi su smukovi, povlače se pred vodom i traže suvlja staništa, znači, dolazi samo do njihove koncentracije na suvljim predelima i verovatno do češćih susreta sa ljudima. Dakle, nije u pitanju brojčano povećanje, već njihova koncentracija na manjem prostoru, pojasnio je Dobretić.

PerSu marketi

U Vojvodini postoji šest vrsta zmija od kojih je otrovna samo šarka i ona je registrovana na četiri lokaliteta – na Fruškoj gori, Vršačkom bregu, Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, a jedna manja populacija nalazi se u Specijalnom rezervatu prirode Obedska bara. Preostalih pet vrsta su u potpunosti neotrovne, a pored navedene belouške i ribarice, tu su i tri vrste koje preferiraju suva staništa – smuk, smukulja i stepski smuk.

Na pitanje kako se treba ponašati u susretu sa zmijom, Dobretić kaže da je strah najčešće obostran i da u većni slučajeva pobegnu zmija ili čovek.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Mogu se oterati štapom, a najbolje je jednostavno ih zaobići. One se boje ljudi i povući će se same. Ne treba ih ubijati jer su sve zmije kod nas zakonom strogo zaštićene vrste. One su posebno korisne, posebno ove vrste koje su vezane za suvlja staništa jer se hrane miševima, voluharicama, pacovima čiji će se broj sada možda povećati ili isto koncentrisati na malom prostoru.

Dobretić kaže i da više treba da se plašimo glodara jer oni mogu biti prenosnici raznih bolesti. Pacovi tako učestvuju u prenosu trihineloze, miševi prenose mišiju ili hemoragičnu groznicu koje su smrtonosne, i kada zmije jedu te vrste, cela epidemija se zaustavlja.

Izvor: RTV

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh