I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Neizostavna uloga sveštenog lica u palijativnom zbrinjavanju

U zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u septembru prošle godine otvoreno je Palijativno odeljenje  u sklopu projekta Ministrastva zdravlja „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“, koji se finansira iz fondova Evropske unije.

Projekat je započet 14. marta 2011. i trajaće do 14. marta 2014. godine. U okviru njega biće otvoreno 28 odeljenja palijativnog zbrinjavanja širom Srbije.

Zrenjanin je među prvima dobio sredstva za adaptaciju ovog odeljenja, smeštenog na prvom spratu stare hirurgije. U potpunosti je opremljeno za zbrinjavanje najtežih i najzahtevnijih pacijenata – koji boluju od neizlečivih bolesti i trpe hronične bolove. 

CameraAwesomePhoto (5)

I Taxi Zrenjanin

Stručni tim čine doktor specijalista, 5 medicinskih sestara, psiholog, socijalni radnik, fizijatar sa fizioterapeutima i svešteno lice. Svi su završili obuku za ovaj vid zbrinjavanja i nalaze se na raspolaganju pacijentima i članovima njihovih porodica, koji takođe mogu da uzmu učešće u nezi obolelih. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Najveći procenat primljenih lica boluje od karcinoma, kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa ili se nalazi u stanju nakon moždanog udara. U slučaju takvih pacijenata više se ne sprovodi specifično lečenje, a citostatici, zračna terapija i operacije više ne daju rezultate.

DSC_9274

S obzirom na dijagnostiku i odmakli stadijum bolesti nije redak slučaj da pacijenti i njihove porodice traže podršku sveštenog lica – koji ima posebnu i neizostavnu ulogu u palijativnom zbrinjavanju.

DSC_9275

Postojanje ovog odeljenja pruža mogućnost svima u lancu Palijativne zaštite, da onoliko koliko je u njihovoj moći, doprinesu kvalitetu života obolelih i starih osoba. 

„Primer koji daje Jedinica za palijativno zbrinjavanje pri zrenjaninskoj bolnici treba pozdraviti i podržati – jer se radi o brizi za čoveka kao najsavršenijem Božijem stvorenju i za njegovu dostojanstvenu smrt. Posebno me raduje to što je prepoznata uloga sveštenika i značaj Crkve u palijativnom zbrinjavanju. Svako svešteno lice u Zrenjaninu ima mogućnost da poseti odeljenje Palijativne zaštite“ – što i ja redovno činim, kaže jerej Miodrag Stanojević.

CameraAwesomePhoto (7)

Portal I love Zrenjanin: Na koji način pružate pomoć i utehu osobama smeštenim na ovom odeljenju i po čijem pozivu ih posećujete?

Uloga sveštenika naročito dolazi do izražaja prilikom ispovesti i svetog pričešća takvih osoba, zatim kroz održavanje kontakata sa porodicama preminule osobe i davanja „utehe sa svakom nadom“ – po rečima apostola Pavla.

IMG_0899 popNa odeljenje dolazimo po želji pacijenta – ukoliko je u mogućnosti da je sam izrazi, ali i po želji njegove porodice. Može, naravno, i po pozivu medicinskog osoblja, ali je potrebno da postoji i „proživljeno iskustvo vere u Boga kao i živa zajednica sa Bogom“ – ili bar prepoznavanje sveštenikovog delovanja kao korisnog.

Iako je moje dosadašnje iskustvo u palijativnom zbrinjavanju relativno skromno, reakcije pacijenata i njihovih porodica po pitanju mojih poseta su veoma pozitivne – što mi i daje podstrek za dalje angažovanje, kaže jerej Stanojević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh