I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Nedelja Crvenog krsta obeležena nizom aktivnosti

Crveni krst Zrenjanin obeležava Nedelju Crvenog krsta od 8. do 15. maja temom “ moja priča o Crvenom krstu“ koju je odredila Međunarodna Federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

nedelja-crvenog krsta
– Veliki broj ljudi je svakodnevno u kontaktu sa aktivnostima i programima Crvenog krsta, nekada i neposredno učestvujući u njegovom radu a da toga nisu ni svesni. Neki su svoj prvi kurs prve pomoći imali u Crvenom krstu, neki su putem Crvenog krsta dobili prve informacije o članovima svoje porodice nakon ratnog sukoba ili elementarne nepogode, drugi imaju prijatelje koji su bili donatori nekom programu Crvenog krsta. Tokom Nedelje Crvenog krsta, ove godine smo želeli da podsetimo ljude na njihovu ličnu vezu sa Crvenim krstom – kada su prvi put čuli za Crveni krst, kako i koliko je Crveni krst značajan za njih, kakva je njihova priča o Crvenom krstu, kaže sekretarka te organizacije u Zrenjaninu, Aleksandra Tanasijević.

crveni-krst-nagradjivanje

Od 8. maja, volonteri zrenjaninske organizacije Crvenog krsta, kreirali su niz aktivnosti.

I Taxi Zrenjanin

Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta oformili su informativni punkt, izašli na ulice Zrenjanina i informisali sugrađane o radu i aktivnostima mladih u Organizaciji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

crveni-krst-ozivljavanje

Prikazana je supozicija sa povređenima, a ekipe prve pomoći Crvnog krsta prikazale su pravilno i pravovremeno zbrinjavnje povređenih. Posebno je prikazan rad šminkera, odnosno realistički prikaz povreda i stanja, i postupak oživljavanja na lutkama CPR.

– Od posebnog značaja su nam novi mladi volonteri koji se Organizaciji priključuju nakon ovakvih akcija. Crveni krst je Organizacija volontera čiji rad se zasniva na njihovom angažovanju,  a mladi daju poseban doprinos svojom kreativnošću i idejama. Iz tog razloga su članovi Omladinske terenske jedinice potencijalnim volonterima ponudili Upitnik za volontere, kaže Tanasijevićeva.

volonteri
Istog dana, 8. maja, na sednici Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin, najzaslužnijim volonterima i saradnicima uručena su priznanja za aktivnosti u organizaciji. Nakon zvaničnog dnevnog reda prikazana je pozorišna predstava Crvenog krsta Zrenjanin pripremljena u okviru realizacije programa „Promocija humanih vrednosti“. Predstavu su pripremili volonteri Crvenog krsta Zrenjanin i učenici IV2 OŠ „Vuk Karadžić“ koji su edukovani kroz module programa Promocija humanih vrednosti.

Tradicionalnom akcijom „Paket za novorođenu bebu“ Crveni krst je i ove godine pokušao da podseti na problem niskog nataliteta. Porodicama čije su bebe rođene tokom Nedelje Crvenog krsta na porođajnom odeljenju zrenjaninske bolnice,  predsednica Crvenog krsta Zrenjanin, dr Sonja Puškarić Kapeler, uručila je 50 bebi paketa.

crveni-krst-porodiliste
Tročlana ekipa članova Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin je učestvovala na takmičenju „Šta znaš o Crvenom krstu“ koje je u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine održano 10. maja u Odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom Bregu.

Članovi Omladinske terenske jedinice prezentovali su aktivnosti prva pomoć i promocija humanih vrednosti u Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“ u Elemiru. U Domu studenata „Mihajlo Predić dr Miša“, izvedena je vežba-simulacija o pravilnom zbrinjavanju povređenih.

Članovi Omladinske terenske jedinice posetili su Specijalnu školu „9. maj“ u Zrenjaninu, uručili su poklone školi i korisnicima Programa pomoći deci sa invaliditetom.

U okviru programa „Briga o starima“ intenzivirani su obilasci korisnika, starijih sugrađana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh