I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Nasilje u porodici prijavljuju same žrtve – okolina ćuti

Tribina “Ne nasilju u porodici” organizovana je u okviru preventivnog projekta – koji sprovodi Policijska uprava Zrenjanin u saradnji sa partnerskim institucijama, a uz podršku misije OEBS-a u Republici Srbiji. Primarni cilj projekta i sinoćne tribine jeste podizanje nivoa svesti građana o prijavljivanju nasilja u porodici.

IMG_1644

Događaju je u najvećem broju prisustvovala omladina, kao i građani koji su strukom vezani za ovu tematiku.

Na tribini su, pored predstavnika Policijske uprave, govorili i zaposleni u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, Prekršajnom sudu i Centru za socijalni rad.

PerSu marketi

cg-nasilje bbbProšle godine je na području PU Zrenjanin prijavljeno 1.200 slučajeva nasilja u porodici.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Od tog broja oko 200 slučajeva je završeno podnošenjem krivične prijave, u 300 slučajeva podneta je prekršajna prijava, dok je u ostalim slučajevima utvrđeno da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Porodično nasilje nad ženama najčešće su vršili njihovi bračni partneri koji su im pod dejstvom alkohola nanosili telesne povrede, uvrede i pretnje.

Poražavajući je podatak da se beleži mali procenat građana koji je spreman da u svojstvu svedoka prijavi nasilje u njihovoj okolini.

IMG_1631“Nasilje u porodici najčešće prijavljuju same žrtve. Međutim, u većini slučajeva se ispostavi da je osoba koja prijavi to nedelo, nasilje trpela duži vremenski period – ali na žalost nije imala snage da ga prijavi, pa čak ni poverenja u nadležne institucije da se obrati za pomoć“, ističe Ivan Radin, oficir Odeljenja policije Policijske uprave u Zrenjaninu.

„Upravo to je cilj ove tribine – da svim građanima dokažemo da zajedničkim snagama možemo mnogo toga da uradimo – jer niko ne treba da trpi nasilje”, dodaje naš sagovornik.

Kazne za počinjeno krivično delo nasilja u porodici kreću se od 3 meseca do 3 godine zatvora, dok se kazne za najteži oblik nasilja-prilikom kojeg nastupi smrt žrtve, kreću do 15 godina zatvora. U slučaju izvršenog prekršaja predviđene su novčane kazne u iznosu do 20. 000 dinara ili zatvor u trajanju do 60 dana.

U okviru sprovođenja projekta prevencije porodičnog nasilja pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu ovih dana su u saradnji sa aktivistima Kancelarije za mlade delili edukativne flajere u centru grada i organizovali predavanja u zrenjaninskim srednjim školama. Predstavnici policije su do sada edukovali oko 400 učenika koji pohađaju treći razred srednjih škola u našem gradu.

IMG_1657

“Ti učenici će uskoro ući u partnerske odnose i veoma je važno da se na vreme upoznaju sa terminom nasilja u porodici. Moram da istaknem da su do sada pokazali veliko interesovanje, pratili sva naša predavanja i aktivno učestvovali u njima”, zaključio je Radin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh