I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

„Naša slovenska beseda“ održana po dvanaesti put u Zrenjaninu

Društvo Slovenaca Planika iz Zrenjanina je bilo domaćin 12. jubilarnog književnog skupa „Naša slovenska beseda“, koji je ove godine održan u dvorani bioskopa „Cinema“.

U dvorani bioskopa „Cinema“ je po dvanaeseti put održan praznik lepih reči i dobrih ljudi. Naime, članovi Društva Slovenaca Planika iz Zrenjanina su bili domaćini susreta slovenačkih društava iz Republike Srbije. Tradicionalno, na ovoj manifestaciji su učestvovali i gosti iz Slovenije.

Ovoga puta to su bili učenici i profesori iz Osnovne škole „Miroslav Vilhar“ iz Postojne.

I Taxi Zrenjanin

U revijalnom delu programa učestvovalo je sedam društava: Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda , Društvo Slovenaca “Triglav” iz Subotice, Društvo Slovenaca “Kula” iz Vršca, “Kredarica” iz Novog Sada, „France Prešern“ iz Niša , „Logorska Dolina“ iz Pančeva i Društvo Slovenaca „Planika“ iz Zrenjanina. Gosti su bili i učenici OŠ „Miroslav Vilhar“ iz Postojne.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sve prisutne je pozdravio predsednik DS Planika, Miloš Pešić. Voditelji su ove godine bili učenici dopunske nastave slovenačkog jezika u Zrenjaninu, koju vodi učiteljica Milena Spremo.

Miloš Pešić je proglasio „besednike“ ovogodišnje kulturne manifestacije. Laskavu nagradu dobili Martina Drča, koja je kao nekadašnja dugogodišnja predsednica dala veliki doprinos afirmaciji Društva i Dejan Bekić, kao organizator sportskih aktivnosti Društva Slovenaca Planika, a najpoznatiji je po organizaciji Nordijske hoje na izletištu Babatovo.

– Pozdravljam vas iz srca, u nadi da će današnji zajednički izlet u svet lepote i ovo recitatorsko literarno popodne, doprineti da svi zajedno osetimo moć i toplinu slovenačke reči i lepotu slovenačkog jezika – istakao je Miloš Pešić.

U ima grada Zrenjanina prisutne goste je pozdravio zamenik gradonačalnika, Dušan Radišić.

Miloš Pešić i Dušan Radišić na otvaranju manifestacije

– Moram da istaknem da sam pre nekoliko dana bio na otvaranju druge po redu „Žogarije“, čiji je organizator Slovenac Slavko Sakelšek, koji je u međuvremenu postao zrenjaninski zet. Imali smo sastanak u Gradskoj kući, na kojem su prisustvovali zamenik ambasadora Slovenije u Beogradu Roman Weixler i počasni konzul Slovenije u Novom Sadu, Rajko Marić, kao i predstavnici Društva Slovenaca Planika. Zaključili smo da naša saradnja u bliskoj budućnosti treba da bude još sadržajnija. Predlog lokalne samouprave je da pronađemo grad u Sloveniji, sa kojim bi se zbratimili i da nas na početku zbliže sportisti i kulturno – umetnička društva. Mislim da je kultura najvažnija, a lako ćemo posle proširiti saradnju i na druge oblasti – istakao je Radišić.

Gosti iz Beograda, Vršca, Gudurice, Subotice, Novog Sada, Pančeva i Kovina su se najpre predstavili tako što su najmlađi članovi – učenici, koji posećuju dopunsku nastavu slovenačkog jezika i kulture, izveli svoje tačke na slovenačkom jeziku, a odrasli su pročitali svoje sastave i pesme.

Janko, Metka i Pavliha

Gosti iz Postojne su se predstavili sa pozorišnom predstavom “Janko, Metka in Pavliha’‘, za koju su nagrađeni gromoglasnim aplauzom od strane blizu 200 gledalaca.

Veliki aplauz su izmamili i najmlađi članovi Društva Slovenaca Planika, učenci učiteljice Milene Spremo, koji su se predstavili sa nekoliko tačaka.

Nastup su imali i članovi hora Društva Slovenaca Planika, koji su nastupili i na festivalu horova „Slobodan Bursać“, koji se tradicionalno održava u Zrenjaninu.

Ovu manifestaciju je podržala Kancelarija Republike Slovenije za Slovence u okruženju i u svetu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Priznanje za svoj trud i veliki doprinos negovanju slovenačkog jezika dobile su učiteljice Rut Zlobec, Tatjana Bukvič i Milena Spremo.

Učesnici – mališani iz svih pomenutih srpskih gradova bili su primer kako se ličnim naporom i trudom može doprineti boljem svetu koji nas okružuje. Dan za lepotu i životnu toplinu izgovorene reči, svi učesnici su zaključili zajedničkim druženjem.

Posle druženja domaćini su ispratili goste sa uverenjem da su i ove godine dodali delić mozaika posvećenog negovanju maternjeg jezika ovdašnje slovenačke manjine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh