I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

„Naša slovenska beseda“ – osmi put u Zrenjaninu

“Naša slovenska beseda“ – susret svih slovenačkih društava u Republici Srbiji, organizovan je osmu godinu za redom u Zrenjaninu, u organizaciji Društva Slovenaca “Planika“ iz Zrenjanina.

Slovenci 1

U revijalnom delu programa učestvovalo je osam društava (Beograd, Novi Sad, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Ruma, Niš, Kruševac), a gosti su bili članovi društva Slovenaca “Lugarska dolina“ iz Pančeva. Susret je podržala Kancelarija R Slovenije za Slovence u okruženju i u svetu, Nacionalni savet slovenačke nacionalne zajednice iz Beograda, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, kao i lokalna samouprava.

Slovenci 2

Fordomanija

 

Časni gost i besednik je ove godine bio dečji pisac Primož Suhadolčan, koji se deci – polaznicima dopunskih škola slovenačkog jezika, a i odraslim gostima, predstavio svojom savremenom dečjom literaturom i duhovitim junacima, među kojima je najpoznatiji Petar Nos.

U srdačnoj, prijateljskoj atmosferi pisac nas je, pomoću svojih književnih likova na duhovit, zabavan i poučan način, proveo kroz svet detinjstva i odrastanja. Njegov nastup u dvorani KUD “PETEFI“ u Petefijevoj 1 u Zrenjaninu prisutni su doživeli kao kolektivno ushićenje zbog maštovitog dečjeg sveta koji su upoznali tokom nastupa pisca.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Slovenci 3

 

Na početku programa susret su otvorili učenici dopunske škole iz Zrenjanina time što su promovisali CD sa slovenačkim narodnim pesmama u obradi profesora Milete Grujića, direktora Muzičke škole “Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Svojim nastupima dopunske škole su pokazale lepotu i značaj negovanja maternjeg jezika predaka, a pisac je svojim rečima na tu temu potvrdio poruku da jedino iskrenost, dobrota i ljudska vedrina mogu biti pravi odgovor na sve grublji i bezosećajni globalni svet oko nas.

Slovenci 4

 

Učesnici – mališani iz svih pomenutih srpskih gradova bili su primer kako se ličnim naporom i trudom može doprineti boljem i podnošljivijem svetu koji nas okružuje. Dan za lepotu i životnu toplinu izgovorene reči svi učesnici su zaključili obilaskom Gradske bašte, upoznavanjem sa istorijskim detaljima iz prošlosti Zrenjanina i zajedničkim ručkom u prostorijama Doma učenika srednjih škola“Angelina Kojić- Gina“ iz Zrenjanina.

Idejni tvorac ovog projekta koji je realizovan, uz kvalitetivne izmene već osmi put, jeste zenjaninski zet, Primož Artač.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh