I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

„Naša slovenska beseda“ – osmi put u Zrenjaninu

“Naša slovenska beseda“ – susret svih slovenačkih društava u Republici Srbiji, organizovan je osmu godinu za redom u Zrenjaninu, u organizaciji Društva Slovenaca “Planika“ iz Zrenjanina.

Slovenci 1

U revijalnom delu programa učestvovalo je osam društava (Beograd, Novi Sad, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Ruma, Niš, Kruševac), a gosti su bili članovi društva Slovenaca “Lugarska dolina“ iz Pančeva. Susret je podržala Kancelarija R Slovenije za Slovence u okruženju i u svetu, Nacionalni savet slovenačke nacionalne zajednice iz Beograda, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, kao i lokalna samouprava.

Slovenci 2

PerSu marketi

 

Časni gost i besednik je ove godine bio dečji pisac Primož Suhadolčan, koji se deci – polaznicima dopunskih škola slovenačkog jezika, a i odraslim gostima, predstavio svojom savremenom dečjom literaturom i duhovitim junacima, među kojima je najpoznatiji Petar Nos.

U srdačnoj, prijateljskoj atmosferi pisac nas je, pomoću svojih književnih likova na duhovit, zabavan i poučan način, proveo kroz svet detinjstva i odrastanja. Njegov nastup u dvorani KUD “PETEFI“ u Petefijevoj 1 u Zrenjaninu prisutni su doživeli kao kolektivno ushićenje zbog maštovitog dečjeg sveta koji su upoznali tokom nastupa pisca.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slovenci 3

 

Na početku programa susret su otvorili učenici dopunske škole iz Zrenjanina time što su promovisali CD sa slovenačkim narodnim pesmama u obradi profesora Milete Grujića, direktora Muzičke škole “Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Svojim nastupima dopunske škole su pokazale lepotu i značaj negovanja maternjeg jezika predaka, a pisac je svojim rečima na tu temu potvrdio poruku da jedino iskrenost, dobrota i ljudska vedrina mogu biti pravi odgovor na sve grublji i bezosećajni globalni svet oko nas.

Slovenci 4

 

Učesnici – mališani iz svih pomenutih srpskih gradova bili su primer kako se ličnim naporom i trudom može doprineti boljem i podnošljivijem svetu koji nas okružuje. Dan za lepotu i životnu toplinu izgovorene reči svi učesnici su zaključili obilaskom Gradske bašte, upoznavanjem sa istorijskim detaljima iz prošlosti Zrenjanina i zajedničkim ručkom u prostorijama Doma učenika srednjih škola“Angelina Kojić- Gina“ iz Zrenjanina.

Idejni tvorac ovog projekta koji je realizovan, uz kvalitetivne izmene već osmi put, jeste zenjaninski zet, Primož Artač.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh