I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Narodnom muzeju uručena odlikovanja iz Drugog svetskog rata

Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan uručio je direktoru zrenjaninskog Narodnog muzeja Vidaku Vukoviću,  odlikovanja Federativne narodne republike Jugoslavije koja su svojevremeno, za zasluge u ratu, dodeljena ruskim vojnicima i oficirima.

Ova odlikovanja spadaju u red onih koja nedostaju u stalnim muzejskim postavkama Srbije.

vidak-vukovic-dusan-sijan-odlikovanja

Ona načelniku Šijanu uručena kao poklon Noginskog reona moskovske oblasti, u znak prijateljskih odnosa i dobre međusobne saradnje sa našim regionom.

I Taxi Zrenjanin

– Zadovoljstvo mi je što sam danas u ime Srednjobanatskog okruga poklonio tri odlikovanja iz Drugog svetskog rata. Priznanja su bila u vlasništvu jednog od kolekcionara iz Noginska koja su poklonjena meni, a ja sam u ime načelnika njihovog okruga, ali i u moje lično ime, ova priznanja dodelio Narodnom muzeju grada Zrenjanina, rekao je Šijan u obraćanju medijima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Odlikovanje koje će se od danas čuvati u Muzeju, jedini je kompletan od tri primerka u Srbiji. Od preostala dva, jedan je oštećen, i ove činjenice odlikovanju u Zrenjaninu daju još više na kolekcionarskoj vrednosti.

– Ovo je odličan primer dobre saradnje, jer se može videti da državne institucije i fizička lica imaju veliko poverenje u našu ustanovu i da rado poklanjaju predmete našem muzeju. U prilog tome govori i nedavna poseta predstavnice Evropskog muzejskog kvoruma, koja je ocenila da bi naša ustanova trebala da predstavlja muzej Srbije u Dablinu, zaključio je Vidak Vuković.

Kustoskinja muzeja, Vladislava Ivković, potvrdila je važnost odlikovanja za zrenjaninski muzej.

– Ove godine se navršava 70 godina od oslobođenja našeg grada, s toga se može reći da je ovaj poklon došao u pravo vreme i da samim tim, u godini jubileja, dobija još više na značaju, rekla je Ivkovićeva.

Posetioci zrenjaninskog Narodnog muzeja od danas mogu pogledati primljena odlikovanja, u delu stalne postavke.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh