I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Najposećenija izložba u Narodnom muzeju u 2016. „Pazi, snima se!“

Narodni muzej u Zrenjaninu 2016. godinu upamtiće po obeležavanju dva jubileja – 105 godina postojanja i 50 godina od preseljenja i otvaranja stalne postavke u sadašnjem zdanju, bivšoj Palati finansija.

Tokom 2016. godine u ovoj instituciji kulture realizovane su 22 izložbe, a broj posetilaca Muzeja dosegao je preko 44.000. Zrenjaninski muzej predstavljen je na međunarodnom muzejskom festivalu u Moskvi, kao i na dodeli nagrade „Živa“ u Zadru.

Godina će biti upamćena i po otvaranju renoviranog dela stalne postavke Likovne zbirke u kojem su smešteni legati, otvoren je i potpuno nov legat porodice Varadi, a rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine.

U okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije, u 2016. godini zrenjaninskom muzeju odobrena su sredstva za rekonstrukciju atrijuma, a radovi će biti nastavljeni u 2017. godini.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin


REKONSTRUISANI PROSTORI STALNE POSTAVKE NARODNOG MUZEJA

Tokom 2016. godine svečano je otvoren renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem je smešteno šest legata – Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički.

Otvoren je i legat porodice Varadi koji predstavlja salon-kabinet jedne od uglednijih porodica u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu, Petrovgradu) koja je kroz čitav 20. vek kontinuirano bila prisutna u javnom životu grada, posebno kroz rad porodične advokatske kancelarije.

U okviru stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine i u kojoj posebnu celinu čine predmeti iz dve značajne poklon-kolekcije Emila Gladića iz Kumana i Vladimira Omčikusa iz Perleza.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Najposećenije izložbe u 2016. godini u Salonu bile su Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu, Beogradski atlas Jovana Cvijića, Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova proživljava i Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini.

Najposećenije izložbe u Malom salonu bile su Moda šešira, Banatska mala pruga, Izložba o Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ i arheološka izložba Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta.

UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM MUZEJSKOM FESTIVALU „INTERMUZEJI 2016“ U MOSKVI

Na međunarodnom muzejskom festivalu „Intermuzeji 2016“, ruski muzej „Kolomenski kremlj“ iz Kolomne predstavio se projektom „Kolomna–Srbija. Zajedno gradimo budućnost“ u okviru kojeg je bio izložen materijal o arhitekti Nikolaju Krasnovu i slikaru Aleksandru Lažečnikovu iz našeg muzeja.

PEDAGOŠKI RAD

Kreativne radionice i časovi u stalnoj postavci, kao i radionice u ambijentima tematskih izložbi su i u 2016. godini bili redovni oblici rada sa najmlađim posetiocima i decom iz osnovnih i srednjih škola. Pedagoške aktivnosti tradicionalno su bile deo manifestacija Noć muzeja, Dani evropske baštine i Dečja nedelja. Tokom Dečje nedelje u stalnoj postavci, posetioci i učesnici muzejske igraonice mogli su da vide kamernu izložbu igračaka iz muzejskog fonda.

OSTALE AKTIVNOSTI

Uz izložbe realizovan je i veliki broj dodatnih programa: predavanje “Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom I – od Budimpešte do Velikog Bečkereka”, projekcija filma “Prirodna baština srednjeg Banata”, “Banatsko veče – Rogalj u Muzeju”, predavanje „Nematerijalno kulturno nasleđe u turističkoj ponudi Srbije“, promocija knjige “Atentat 1934.”, Veče posvećeno Sergeju Jesenjinu, promocija knjige „Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije“, video prezentacija „Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin“ u Gerontološkom centru Zrenjanin, projekcija filmova „Zrenjanin, čovek i grad“ i „Albertov put“, koncert ansambla flauta “Shimmering flutes” sa gostima, Mini-festival etnološkog filma, premijera filma “Majstori banatskog slikarstva”, predavanje o baroku „Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru“. Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je u Manifestaciji „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, Evropskoj noći muzeja, Mamutfestu 2016, Danima evropske baštine i Dečjoj nedelji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh