I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Ponosni na svoj grad – ovogodišnji dobitnici Nagrade grada Zrenjanina

Velika posećenost i interesovanje za svečanu dodelu Nagrade grada Zrenjanina, danas su potvrdili važnost i poštovanje najvišeg priznanja na nivou našeg grada koje se uručuje zaslužnim Zrenjanincima i institucijama, odnosno kolektivima.

U prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće, nagrade su uručene akademicima profesoru dr. Vasiliju Krestiću, profesoru dr Tiboru Varadiju, lekaru specijalisti dr Radmili Petrin, olimpijskom šampionu Laslu Šuranjiju, istaknutom privredniku mr Živanku Radovančevu, Garnizonu Zrenjanin – Komandi za razvoj banatske brigade i kompaniji Gomex.

Brojnim predstavnicima javnog života grada i gostima domaćini su bili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, koji su i uručili Nagradu grada ovogodišnjim laureatima.

– Kao i svake godine, i ove godine nagrađujemo najbolje pojedince koji su zadžili ovaj grad. Istakao bih da sam veoma ponosan što sam na čelu grada i što imam priliku da takvim pojedincima i kolektivima dodelim priznanje. Grad Zrenjanin je lep grad, Zrenjaninci su vredni ljudi, i mnogo toga smo uradili u prethodnim godinama, a ovo je jedna lepa prilika da se zahvalimo istaknutim pojedincima, rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić nakon čina uručenja nagrada.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Doktor istorijskih nauka, akademik
PROF. DR VASILIJE Đ. KRESTIĆ

Školovao se u rodnoj Đali, Novom Kneževcu, Zrenjaninu i Beogradu. Na Filozofskom fakultetu brani i doktorat, počinje na njemu da radi kao docent, potom i kao redovni profesor, u oblasti Nacionalne istorije. Uporedo se bavi naučnim istraživanjima i postaje jedan od najznačajnijih istoričara, i van granica naše zemlje. Posebno se fokusira na period 18-20. vek i širi prostor jugoslovenskih zemalja. Kao izuzetan poznavalac austrijskih arhiva, bio je član ekspertske komisije Srbije za restituciju arhivske građe, odnete iz naše zemlje tokom oba svetska rata. Jedan je od najaktivnijih članova Matice srpske i Srpske književne zadruge. Autor je 45 knjiga i oko 400 naučnih i stručnih radova. Naročito usredsređen na istoriju Srba u celini, posebno u okviru Ugarske, objasnio je mnoga sporna pitanja i značajno doprineo rasvetljavanju više istorijskih nedoumica i zabluda. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine. Uvek s ponosom ističe deo svog života i mladosti koje je proveo u Zrenjaninu.

Priznanje je dobio za kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno, kulturno i svekoliko jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima, i kao dobrotvor i zadužbinar.

-Smatram da nijedan čovek koji radi i doprinosi ne treba da se nada nekim nagradama nego da radi za opšte dobro, pa onda i za sopstvenu ličnost. Ali kad dobije ovakvo priznanje, kakvo je priznanje ovog grada, onda je to jedna satisfakcija. Srećan sam zato što me Zrenjaninci nisu zaboravili, srećan sam zato što se sad podsećam svega onog lepog što sam doživeo u ovom gradu, istakao je akademik prof dr Vasilije Krestić.

Doktor pravnih nauka, akademik
PROF. DR TIBOR VARADI

Rođen je u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, a neodvojivi deo njegovog odrastanja bio je život uz poznatu i priznatu advokatsku kancelariju dede Imrea i oca Jožefa. Nakon školovanja u Zrenjaninu upisuje Pravni fakultet u Beogradu, na kom i magistrira. Zvanje doktora pravnih nauka stiče na čuvenom Harvardu, i to u svojoj 31. godini. Profesionalnu karijeru gradi i na novosadskom Pravnom fakultetu, gde postaje redovni profesor. Predaje i na univerzitetu u Budimpešti, predavanja drži i na američkim pravnim fakultetima, i to čini na čak pet jezika. Objavio je preko 250 naučnih radova, od toga 35 knjiga, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne arbitraže i manjinskih prava. S velikim uspehom zastupao je našu zemlju u sporovima protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, te NATO država. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2003. godine.
Neraskidivu vezu sa rodnim gradom i zavičajem krunisao je ove godine darivanjem arhivske građe i legat-sobe Narodnom muzeju, dragocenog svedočanstva o životu i radu jedne od najpoznatijih porodica u istoriji našeg grada.

Priznanje dobija za izuzetan doprinos razvoju pravnih nauka, za uspešno zastupanje naše zemlje u međunarodnim sporovima, i kao darodavac dragocene arhivske građe i legata Gradu Zrenjaninu.

– Nagrada mi puno znači, pre svega zbog toga što sam živeo na mnogo mesta, ali ja sam ipak iz Zrenjanina. Prve godine života su one koje ostavljaju najveći utisak, i ja pre svega pripadam ovom gradu. Poslednje vreme se sve moje aktivnosti usmeravaju ka Zrenjaninu jer pišem knjige na osnovu advokatskog arhiva svog dede i oca, istakao je akademik prof dr Tibor Varadi.

Lekar specijalista medicine sporta
DR RADMILA PETRIN

Jedna od najpoznatijih odrednica Zrenjanina je – grad sportova. To podrazumeva ne samo odgovarajuću sportsku infrastrukturu i brojne uspešne klubove i takmičare, već, pre svega, zdravstveno spremne sportiste. Kroz sportsku ambulantu, čiji je jedan od osnivača naša dobitnica Nagrade grada, godišnje se stručno i temeljno pregleda preko četiri i po hiljade sportista iz 90 klubova. Iz te ambulante, duže od tri decenije, kreću sportisti u borbe za medalje, poene, centimetre, sekunde. Nakon završene Gimnazije u Zrenjaninu, Medicinskog fakulteta u Beogradu i specijalizacije, postaje lekar specijalista medicine sporta u Domu zdravlja u Zrenjaninu. Bila je i klupski lekar Rvačkog kluba “Proleter” i mlade reprezentacije Srbije, a u dva mandata vršila je funkciju predsednika Lekarske komore Vojvodine – odsek medicine sporta. Sada odlazi u zasluženu penziju, a njenim putem nastavljaju mlađi sportski lekari, koji su od nje sigurno imali šta da nauče.

Priznanje je zaslužila za dugogodišnji rad u oblasti sportske medicine i doprinos razvoju te specifične medicinske grane u Zrenjaninu, gradu sportova i olimpijskih šampiona.

– Velika mi je čast što se nalazim u društvu eminentnih dobitnika. Htela bih najpre da se zahvalim svim klubovima i sportistima koji su me nominovali za ovo priznanje. Moja saradnja sa njima bila je uspešna. Mislim da je rad u sportu jedna izizetno lepa stvar –  zahtevna ali puna lepih trenutaka, događaja, emocija, rekla je dr Petrin.

Član Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom „Olimp“ Zrenjanin, olimpijski šampion
LASLO ŠURANjI

Lasla Šuranjija je put do nagrade ove godine vodio od Novog Bečeja, preko Zrenjanina, sve do dalekog Brazila i Rija. Vratio se sa zlatnom i bronzanom medaljom i novim olimpijskim rekordom, a našoj zemlji doneo prvu medalju u streljaštvu sa Paraolimpijskih igara nakon punih dvadeset godina. Njegovim zlatom ponose se i rodni Novi Bečej i Zrenjanin u čijem klubu „Olimp“ se takmiči, ali je i cela Srbija na najbolji način pokazala koliko joj znače olimpijski šampioni. Zlato iz Rija kruna je njegove karijere tokom koje je više puta osvajao nacionalni, evropski i svetski kup, uz postizanje aktuelnog državnog i evropskog rekorda.

Današnje priznanje zaslužio je za postignute sportske rezultate, dve osvojene medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i za doprinos razvoju sporta za osobe s invaliditetom.

– Nagrada puno znači, ona je za mene veliko priznanje i podsticaj za dalji rad. Ukoliko je ona podsticaj i za druge ljude, da se bave sportom, onda je ona još značajnija. Nema tajne mog uspeha, važno je istrajati. Meni je trebalo 15 godina da se domognem vrha, i nadam se da ću uspeti da što duže tu da ostanem, rekao je olimpijski šampion Laslo Šuranji.

Istaknuti privrednik, dugogodišnji direktor preduzeća “Mlekoprodukt”
MR ŽIVANKO RADOVANČEV

Školovao se u Zrenjaninu i Novom Sadu, gde je završio Tehnološki fakultet i kao jedan od najboljih studenata nastavio usavršavanje, prvo kao asistent, a potom i sticanjem zvanja magistra. Želja da stečeno znanje primeni u praksi vraća ga 1974. godine u Zrenjanin, na mesto tehničkog direktora preduzeća “Mlekoprodukt”. U tom uglednom kolektivu ostaje do danas. Prolazeći kroz sve faze transformacije i promene vlasništva, uspeva da u potpunosti očuva i tehnološki unapredi kapacitete preduzeća, zadrži stečeni renome i ugled. Puno poštovanje odaje mu i moćna francuska kompanija “Bongren”, koja postaje većinski vlasnik “Mlekoprodukta”, ali njega zadržava na čelu menadžmenta. Kao vrstan stručnjak u oblasti mlekarske industrije i poljoprivrede u celini, daje doprinos razvoju te izuzetno značajne oblasti u našoj sredini, kao ministar poljoprivrede, kao narodni poslanik u tri mandata, i na odgovornim dužnostima od lokalnog do saveznog nivoa.

Priznanje je zaslužio za doprinos razvoju poljoprivrede regiona – industrije prerade mleka i ukupan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.

– Ovo je jedno izuzetno priznanje pre svega zbog činjenice da su moj rad vrednovale moje „komšije“ koje su bile u poziciji da cene, da prate, i da na kraju naprave jednu sintezu svega što sam radio bezmalo 43 godine. Prepoznao sam u jednoj rečenici da je nagrada svojevrsno priznanje ili potvrda ljudi u okruženju u kom sam radio, živeo, da oni prepoznaju da sam bio posvećen nečemu, pre svega segmentu primarne proizvodnje mleka, prerade, razvoja Mlekoprodukta, peromena kojima je trebalo upravljati. Bez proizvođača mleka, i bez zaposlenih u Mlekoproduktu, sve to nije bilo moguće postići. Imao sam potrebu da pokušam da svojim radom  povežem primarnu proizvonju i preradu, smatrajući da je to neraskidivi reprolanac, da se uspostavi taj odnos poverenja, rekao je novinarima mr Živanko Radovančev dugogodišnji direktor Mlekoprodukta.

GARNIZON ZRENjANIN – KOMANDA ZA RAZVOJ BANATSKE BRIGADE ZRENjANIN

Od ponovnog dolaska njegovih pripadnika u zrenjaninsku kasarnu uspostavljena je odlična saradnja s lokalnom samoupravom. Njeni pripadnici aktivno uzimaju učešće u svim gradskim manifestacijama u kojima se evociraju uspomene na značajne datume i događaje iz prošlosti grada. Ono što je, međutim, obeležilo 2016. godinu, jeste održavanje centralne državne proslave Dana pobede i Dana Vojske Srbije u Zrenjaninu. Nikada se u našem gradu nije u jednom danu okupilo toliko visokih predstavnika republičke vlasti, Vojske Srbije i diplomatskog kora, koji su, prisustvom veličanstvenoj vojnoj paradi, doprineli izuzetnoj afirmaciji našeg grada i sjajnoj slici koja je iz Zrenjanina otišla u svet. Za besprekornu organizaciju te svečanosti grad je dobio više priznanja, a sigurno je da ona ne bi mogla biti tako pripremljena i održana bez velike podrške i učešća svih pripadnika zrenjaninskog garnizona. Vojnici su pokazali i svoju odgovornost prema ugroženim kategorijama stanovništva, iniciranjem akcije “Humanost na delu”. Takođe, organizovanjem akcije “Otvoreni dan”, na najbolji način doprineli su negovanju i jačanju veze između građana Zrenjanina, naroda i njegove vojske.

Nagradu je dobio za doprinos afirmaciji Grada Zrenjanina, kroz organizaciju i održavanje proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede i za ukupne aktivnosti u našem gradu tokom 2016. godine.

– U ime svih pripadnika Komande za razvoj banatske brigade – Garnizona Zrenjanin želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi za ovu nagradu. Od formiranja garnizona 2014. godine, imamo punu podršku grada koja se ogledala u mnogo faktora, a u toku 2016. godine ta dobra saradnja naročito se videla prilikom organizacije centralne svečanosti Dana pobede, i niza drugih aktivnosti, istakao je major Vojske Srbije, Rade Daljević.

KOMPANIJA „GOMEKS“ ZRENjANIN

Osnovani su u Zrenjaninu 1995. godine. Od malog trgovinskog preduzeća tokom dve decenije izrasli su u priznati domaći trgovinski lanac i postali regionalni lider u oblasti veleprodaje i maloprodaje robe široke potrošnje. Od lokalne gradske trgovine u Zrenjaninu, kompanija se širi na teritoriju cele Vojvodine, potom i u mačvanski region, da bi počela da pokriva i tržište Beograda, Valjeva, Smedereva i Šumadije.
U sastavu kompanije danas je tačno 140 maloprodajnih objekata, tri savremena distributivna centra i skoro 1.500 zaposlenih radnika, čime se ta kompanija svrstava među najveće poslodavce ne samo u gradu Zrenjaninu, nego i u širim okvirima. Primer su uspešnog poslovanja domaće kompanije u novim industrijskim zonama grada Zrenjanina i za njih vezuju i svoje poslovne planove. Dva distributivna centra locirana su u zoni “Jugoistok – Ečka”, a već na proleće naredne godine počinje proširenje Rashladno-distributivnog centra i izgradnja hladnjače za smeštaj voća i povrća. Primer su i društveno-odgovorne kompanije.

Nagradu je dobila za postignut domet jednog od najvećih poslodavaca i gradske kompanije sa velikim obimom realizovanih i planiranih investicija u Zrenjaninu i širom Srbije.

– Ja sam imao zadovoljlstvo da pre nekoliko godina Nagradu grada Zrenjanina dobijem kao pojedinac, a ove godine dobili smo je kao kolektiv. Bez ikakvog preterivanja mogu da kažem da mi je to najdraže priznanje iz razloga što je to priznanje od kolega u gradu gde svi jako dobro znaju ko šta radi i gde je verovatno kritičnost najveća. Zastupam mišljenje da svi mi koji nešto ipak očekujemo neku potvrdu da je ono što radimo i dobro. Kroz ovakve nagrade vi ustvari vidite da i drugi ljudi primećuju vaš rad. Ovo je nagrada kompaniji koja sada ima već 1600 ljudi i da je , rekao je medijima Goran Kovačević, direktor Kompanije Gomex.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh