I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Načelnik policije : „Zrenjanin među najbezbednijim sredinama u Srbiji“

Na teritoriji Policijske Uprave u Zrenjaninu, u prvih šest meseci tekuće godine građani su prijavili 9.628 slučaja,  što je nešto više u odnosu na isti period prošle godine kada je zabeleženo 8.950 prijava, saopštio je danas načelnik policije Bojan Marković.

IMG_3368 obrada

Od ukupnog broja prijava, evidentirano je 2.073 krivičnih dela, od kojih 1.928 slučaja spada u oblast opšteg kriminaliteta, a 97 krivičnih dela vode se kao privredni kriminalitet. U prvoj polovini godine zabeležena su 44 slučaja iz oblasti ekološkog i četiri krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

I pored podatka koji ukazuje da se najveći procenat prijava svrstava u krivična dela opšteg kriminaliteta,  Marković je istakao da Zrenjanin spada u najbezbednije sredine u Srbiji.

I Taxi Zrenjanin

IMG_3404 obradaStepen ugroženosti nekog područja opštim kriminalitetom najpribližnije se utvrđuje na osnovu broja najtežih krivičnih dela iz oblasti kriminaliteta. Kada govorimo o tim krivičnim delima u koja spadaju ubistva, teška ubistva i silovanja – ona tokom prvog polugodišta nisu evidentirana na području naše Policijske Uprave. Na svu sreću do sada nijedno lice nije izgubilo život usled izvršenja tih krivičnih dela. Zato možemo da kažemo da je situacija u Zrenjaninu veoma povoljna i da naš grad – sa aspekta ugroženosti područja kriminalitetom, spada među najbezbednije sredine“, istakao je Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tokom konferencije za medije, istaknuto je da PU Zrenjanin odlikuje visok stepen rešenih slučajeva krivičnih dela opšteg kriminaliteta. Policijski službenici tokom prvih 6 meseci rasvetlili su 452 krivična dela opšteg kriminaliteta – kod kojih je u momentu saznanja za njih, izvršilac bio nepoznat.

„Pripadnici PU u Zrenjaninu – po broju rasvetljenih krivičnih dela koja su izvršena prošle ili prethodnih godina – a kojih je ukupno 84, ostvarili su treći rezultat u Republici, odmah nakon PU Grada Beograda i PU Novi Sad. Ovo je vrlo važno istaći, jer je krivična dela mnogo teže rasvetliti posle protoka vremena – jer kvalitet tragova i drugih materijalnih i ličnih dokaza opada“, napominje Marković.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 97 krivičnih dela – što je za nijansu više nego prethodne godine u istom periodu kada su zabeležena 93 krivična dela.

„Ova vrsta kriminaliteta se retko prijavljuje – pa je iz tog razloga njihov broj uglavnom nepoznat i isključivo zavisi od aktivnosti policije na otkrivanju“, kaže Marković.

IMG_3372 obrada

Pored pomenutog broja krivičnih dela, u prvoj polovini godine zabeleženo je i 956 prekršaja protiv javnog reda.

„Narušavanja javnog reda nije bilo u većem obimu, mirno su protekle i sportske i ostale manifestacije – pa slobodno možemo da konstatujemo da je i u ovoj oblasti postignut izuzetan rezultat, odnosno da je nivo ugroženosti bezbednosti područja u oblasti javnog reda nizak“, rekao je načelnik.

Prema podacima PU Zrenjanin, u prvoj polovini godine zabeleženo je 197 saobraćajnih nezgoda.

„Iz oblasti bezbednosti saobraćaja iznosimo ocenu da je  stanje najbolje u proteklih 10 godina. Zabeležen je najmanji broj saobraćajnih nezgoda, a i broj nastradalih lica je bio najmanji. U posmatranom periodu, policijski službenici koji obavljaju poslove iz oblasti bezbednosti saobraćaja otkrili su 9.003 saobraćajna prekršaja – što je znatno više u odnosu na prošlu godinu, kada je otkriveno 7.502 prekršaja“, saopštio je Marković.

IMG_3359 OBRADA

On je istakao da povećan broj evidentiranih slučajeva pokazuje da se građani iz godine u godinu sve češće odlučuju da prijave policiji neko nedelo.

„Dobro je što nam se građani obraćaju i prijavljuju slučajeve, pa apelujem na njih da to čine i ubuduće“, rekao je prvi čovek policije.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh