I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Na tradicionalnom Svetosavskom balu i ove godine prikupljena sredstva za dobrotovorne svrhe

Humanitarna organizacija „Svetosavlje“ organizovala je 17. put zaredom tradicionalni Svetosavski bal.  

Uz služenje svete liturgije, rezanje slavskog kolača i prigodni muzički i recitatorski program, ovogodišnja svečanost je kao i prethodnih godina imala humanitarni karakter jer će sav prihod od donacija biti usmeren u dobrotvorne svrhe. Dosadašnji kum slave Žarko Šojić kumstvo je predao Vojislavu Mrkšiću i njegovoj porodici.

– Reči koje je Sveti Sava napisao pre osam vekova i danas nas opominju. Tempo kojim danas živimo često nam skreće pažnju sa onog najvažnijeg, a to su naša deca. Njima su naša pomoć i pažnja najvažnije. Svaki dinar koji je večeras prikupljen biće podeljen deci i onima kojima je najpotrebniji.Time podstičemo prave vrednosti našeg društva. Hvala vam što ste deo svog vremena i obaveza podredili dolasku na ovo divno veče – rekao je Žarko Šojić obraćajući se prisutnima na Svetosavskom balu.

PerSu marketi

Vojislav Mrkšič i Žarko Šojić

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nevladina, neprofitna organizacija „Svetosavlje“ osnovana je sa idejom i ciljem da se razvija duh svetosavlja, dobročinstva, kulturnog uzdizanja i čovekoljublja. U proteklih 17 godina realizovala je niz humanitarnih i edukativnih programa sa ciljem pomoći talentovanim učenicima,  studentima, višečlanim porodicama.

Pozdravljujući goste svetosavskog bala, gradonačelnik Čedomir Janjić ukazao je da „koliko god se budemo trudili da živimo u duhu svetosavlja i budemo oko sebe činili i širili dobročinstvo, toliko će i život u našem gradu i zemlji biti bolji i naše društvo će ići putem koji vodi u bolju budućnost“.

Teodora Boltić učenica Tehničke škole izvela je pesmu „Dubok sanak“

U muzičkom i recitatorskom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Josif Marinković“, dečji tamburaški orkestar OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta pod vođstvom Jova Babića, Teodora Boltić, hor „Žene Mironosice“ i ženski crkveni hor „Anastasia“.

Kao i svake godine između ostalih humanitarnih akcija, stipendiranja učenika i studenata, „Svetosavlje“ organizuje literarni i likovni konkurs. Ovogodišnja tema bila je „Pred ikonom Svetog Save“. Na likovni konkurs  pristiglo je više od 450 radova. Stručni žiri činili su profesroi Dragan Hajrović i Konstantin Grosu.

Na likovnom konkursu nagrađeni su Tinde Dvorski učenica IV3 razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato, Justin Cvetkov učenik III2 OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Zrenjanin i Ivan Stankov učenik III razreda OŠ „Mladost“ Tomaševac.

Na literarnom konkursu učestvovalo je 42 učenika. Stručni žiri činili su prof. Svetlana Todorović i prof. Dragan Gvozdenović. Nagrada za prvo mesto pripala je Eleni Konjikušić učenici V razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Drugo mesto pripalo je Anđeli Novakov učenici VI razreda OŠ „Mladost“ iz Tomaševca, a treće Teodori Jovanović učenici VI razreda OŠ „Nikola Tesla“ iz Banatskog Karađorđeva.

Tradicija svetosavskih balova obnovljena je u Zrenjaninu 2001. godine kao pokušaj nekoliko ljudi da se obnove stari, lepi, zaboravljeni običaji. Organizacija „Svetosavlje“ zvanično je osnovana 2005. Preduzete su mnoge humanitarne akcije, inicijative, osnovan je fond za pomoć učenicima, studentima i porodicama sa više dece i drugo. Organizovan je niz edukativnih tribina i medijskih nastupa sve sa ciljem promovisanja društvenih vrednosti koje je u svoje vreme širio i sam Sveti Sava. – Mislim da uvek ima prostora za poboljšanje u svakom segmentu i svaki naredni kum slave ne samo što ima čast ima i obavezu da učini barem jednako ako ne i više od svog prethodnika. Naravno u tome nije sam ima podršku čitave organizacije – rekao je predsednik Humanitarne organizacije Budimir Jovanović za naš portal.

Svečanu atmosferu 17. Svetosavskog bala delom smo preneli u video priogu

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh