I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Na ručku kod operskog pevača Ljubomira Popovića

Povodom obeležavanja Svetskog dana muzike, u petak 21. juna, u centru Zrenjanina će biti održan koncert tenora Ljubomira Popovića i Rock four quartet – a. Koncert je deo programa „Korzo festa“, a početak je u 20 časova.

Ljubomir Popović ima jednu od glavnih uloga u "Jadnicima"

Ljubomir Popović ima jednu od glavnih uloga u „Jadnicima“

Posle osam godina Popović ponovo peva u svom gradu. To je bio povod za intervju, a na naš poziv poznati tenor je odgovorio pozitivno. Ugostio nas je u svojoj kući u Mužljanskoj koloniji, gde živi sa suprugom Draganom i ćerkicom Martom od maja prošle godine.

– Eto, pevam u Beogradu, radim u Vršcu, a živim u Zrenjaninu – kroz šalu priča Popović, uz objašnjenje – Supruga i ja predajemo u Muzičkoj školi u Vršcu, naši operski angažmani su uglavnom u Beogradu, ali Zrenjanin je najbolji za život. Beograd je postao prenatrpan i preskup. Pobegli smo taman pre uvođenja „bus plusa“. Uz dogovor sa suprugom, koja je inače iz Jagodine, pala je odluka da kupimo kuću u Mužljanskoj koliniji. U Beogradu nisam mogao da spavam od pasa lutalica, a ovde prve noći nisam mogao da spavam – zbog tišine! – uz osmeh priča Popović i dodaje da u pauzi između proba voli da radi u bašti, a da mu je velika ljubav i kuvanje.

I Taxi Zrenjanin
...a prija mu i glavna uloga u kuhinji

…a prija mu i glavna uloga u kuhinji

Voli da kuva riblju čorbu, gulaš, paprikaš, pasulj…

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Kuvanje je za mene igra i zadovoljstvo, ali i umetnost. Nikada ne gledam recepte. Sve radim po mom ukusu.

A koliko je po Vašem ukusu nastup na „Korzo festu“?

– Mnogo volim nastupe na otvorenom prostoru, jer imam direktan kontakt sa publikom. Program će biti vrlo šarolik, popularnog karaktera. Naravno, to ne znači da će biti manjeg kvaliteta. Biće tu napolitanskih pesama i pesama na španskom, od kojih posebno izdvajam „Amapolu“. Ovu pesmu svi prepoznaju iz filma „Bilo jednom u Americi“…Pevaću i „Santa Lučiju“, „Sve dok je tvoga blagog oka“ od Isidora Bajića…

Poslednji put ste nastupali u Zrenjaninu 2005. godine. Zašto Vas ovde nije bilo toliko dugo?

– Veoma me raduje nastup u mom gradu. Bilo je mnogo poziva od 2005. godine, ali je nekako uvek izostajala realizacija. Sada ću nastupiti zahvaljujući art direktoru „Korzo Festa“, Roniju Berahi. Pozvao me je pre dva meseca i dogovorili smo se iz „prve“.

Uvek ste isticali da Vam nastupi u gradu na Begeju posebno znače?

– To je tačno. Veliki sam lokal – patriota. Moja želja je da ovaj grad ima svoju operu. Mislim da su naši sugrađani veoma kulturni i da su željni kulturnih sadržaja. Malo toga im se nudi. Pa, u celom gradu ne postoji jedan „ljudski“ klavir!

Zrenjanin je dao tri vrhunska operska pevača i po tome je jedinstven u Srbiji. Pored Vas, to su Željko Lučić i Bela Mavrak, koji su napravili velike internacionalne karijere. Da li je moguće da jednog dana zajedno nastupite u Zrenjaninu?

– Dali ste mi sjajnu ideju! Bio bih presrećan i siguran sam da bi interesovanje bilo ogromno.  Poznajem obojicu. Lučić i ja smo završili Muzičku akademiju kod iste profesorke, Biserke Cvejić. Sa Belom sam sarađivao 2011. godine. Mislim da bi i oni oberučke prihvatili  poziv za zajednički koncert.

Koliko su operski pevači cenjeni u Srbiji?

– U narodu su veoma cenjeni. U kontaktu sa običnim ljudima nailazim na veliko poštovanje, ali vlast nas ne poštuje. Političari smatraju da ako nemamo masovnu publiku, ne zaslužujemo podršku. Verujem da ne možemo da se merimo sa rijaliti programima, sa kojima nas konstantno truju na tv – u. Ja zbog toga uopšte ne gledam televizor. Eto, u petak imam koncert u Zrenjaninu, a dan kasnije su najavljeni protesti kulturnih radnika, koje apsolutno podržavam. S obzirom na tako lošu situaciju, ne možemo da planiramo ništa duže od nedelju dana.

Da li biste se bavili politikom?

– Nikada se ne bih učlanio u neku od postojećih stranaka. Ako se ikada odlučim za politiku, to bi bila neka lokalna stranka, čiji bi jedini cilj bio napredak Zrenjanina.

Kakav je status Vaših kolega u inostranstvu?

– Druga priča. U Italiji su opera i balet iznad svega. Raj za operske pevače su i Francuska, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka… Pevao sam 2011. godine u operi „Derišta“, u Praškom narodnom pozorištu. To je bilo jako lepo iskustvo i u umetničkom i u poslovnom smislu. Za samo tri meseca boravka tamo, nastupio sam u šest predstava i doživeo veliku popularnost. Ljudi su me presretali na ulici, u gradskom prevozu, čestitali, hteli da popričaju sa mnom…

Uzajamna podrška: Supruga Dragana je mecosopran

Uzajamna podrška: Supruga Dragana je mecosopran

Vaša supruga Dragana je mecosopran. Koliko se dopunjujete?

– Mnogo mi znači njena podrška. Zajedno vežbamo, pomažemo se, kritikujemo, nerviramo…

Zbog Vašeg nastupa u petak u Zrenjaninu propustićete njenu premijeru u Beogradu.

– Dragana ima premijeru u Narodnom pozorištu u Beogradu. Radi se o jednoj staroj operi iz 18. veka, „Didona i Enej“. Oprostiće mi, jer dobro kuvam – u šali kaže Ljubomir Popović.

 BIOGRAFIJA

 Ljubomir Popović, tenor

 Rođen je 1977. godine, u Beogradu. Završio je fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biserke Cvejić.

 Godine 2002. postao je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 2005. je solista u Operi Narodnog pozorišta. Takođe, često sarađuje i sa Operom & Teatrom “Madlenianum”, gde je ostvario više solističkih uloga.

 Učestvovao je na festivalu „Wagner Junger Künstler“ u Bajrojtu, Nemačka, zatim, na majstorskom kursu KMS Olivere Miljaković (Beč), kao i majstorskom kursu Snežane Stamenković (Manhajm).

 Gostovao je sa Operom Narodnog pozorišta na Kipru i u Italiji, a koncertno nastupao u Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, BiH i Hrvatskoj.

Ostvario je mnogobrojne uloge: Tamino (Die Zauberflöte, Mozart), Vasilije (Pokondirena tikva, Mihovil Logar), Alfred (Die Fledermaus, J. Strauss), Giulietta (Les Contes d´Hoffman, J. Offenbach) (2005), Rinuccio (Gianni Schicchi, Puccini), Nemorino (L`Elisire d´amore, Donizetti), Mozart (Mozart i Salieri, Korsakow), Naraboth (Salome, R. Strauss), Don Ottavio (Don Giovanni, Mozart) (2006), Conte Almaviva (Il Barbiere di Siviglia, Rossini), Vladimir Lenski (Evgenije Onjegin, Čajkovski), Anjorlas (Les Miserables, Bloubil-Schoenberg) (2007), Ernesto (Don Pasquale) (2008), Alfred (La Traviata) (2009); Mandragola“ Ivana Jevtića (Madlenianum), „Hasanaginica“ Rastislava Kambaskovića (Narodno pozorište) i „Les Enfants Terribles“ Filipa Glasa (Jugokoncert).

 Kao gost Narodnog pozorišta (Národní divadlo) iz Praga (Češka) nastupio je u operi Filipa Glasa: „Derišta“, a u okviru festivala „Prague Quadriennial“.

 Osim operskog, neguje i koncertni nastup. Sarađivao je sa mnogim vrhunskim amaterskim ansamblima kao što su: Prvo Beogradsko Pevačko društvo, Beogradski Madrigalisti, Lola, Španac, Oktoih, Braća Baruh…, ali i sa horom i orkestrom RTS – a, Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Beogradske opere, Sarajevskom filharmonijom…

1

 Od vokalno instrumentalnih dela izdvaja: Mozart-“Missa brevis d-moll” i “Missa brevis G-dur”, L.v.Beethoven-”Fantasie op. 80”, Mozart “Requiem d-moll”, Cantata 140 J.S.Bach, Missa Brevis- Charles Gounod, A. Simić -“Missa Solemnior”, A.Vujić-“Hvalite gospoda“.

 U toku svoje umetničke karijere sarađivao je sa velikim brojem domaćih i inostranih dirigenata: Aleksandar Vujić, Bojan Suđić, Mladen Jagušt, Srboljub Dinić, Premil Petrović, Petr Kofronj, Emir Nuhanović, Marko Pače, Marko Berdondini, Johanes Harnajt; kao i sa rediteljima: Bora Popović, Dejan Miladinović, Nebojša Bradić, Plamen Kartalov, Mateo Maconi, Georgios Kapoglou, Alice Nelis…

Od oktobra 2009. godine član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh