I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Na Odeljenju neurologije od početka godine 762 pacijenta

Od početka 2016. godine do danas, kroz Odeljenje neurologije zrenjaninske bolnice „Đorđe Joanović“ prošlo je 726 ležećih pacijenata, od čega je u Jedinici za moždani udar bilo 214 ležećih pacijenata i date su dve trombolitičke terapije.

Ove podatke saopštila je zrenjaninska bolnica uoči sutrašnjeg obeležavanja 29. novembra, Svetskog dana borbe protiv moždanog udara.

jedinica-za-mozdani-udar-zrenjanin

-Želimo da još jednom skrenemo pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, kako bi se podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja kao i o mogućnostima pravovremenog lečenja, kažu u bolnici.

I Taxi Zrenjanin

Šef Jedinice za moždani udar, dr Dragan Derikrava, ističe da je bitno obratiti pažnju na rane znake nastanka moždanog udara, a to su smetnje govora, utrnutost polovine lica ili dela tela, vrtoglavica, nestabilnost, glavobolja. Nakon ovih simptoma, od velikog značaja je pacijenta što pre odvesti lekaru, kako bi mogao biti lečen na adekvatan način.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-U savremenim jedinicama za moždani udar, kakvu imamo i u zrenjaninskoj bolnici, pacijenti se primarno zbrinjavaju, idealni uslovi su u prva tri sata (terapijski prozor) od nastanka moždanog udara, kada se može priključiti trombolitička terapija pri kojoj se razbija krvni ugrušak. Prema dosadašnjem iskustvu, možemo reći da se pacijenti sa pozitivnom porodičnom anamnezom retko javljaju na preventivne preglede, uglavnom se jave nakon nekih manifestacija. Upravo zbog toga upućujemo apel na obavljanje preventivnih pregleda bar jednom godišnje, koji podrazumevaju kardiološki pregled, kontrolu masnoće u krvi, ultrazvuk krvnih sudova vrata, ističu zrenjaninski neurolozi.

Moždani udar predstavlja dosta čestu bolest, na svetu je na trećem mestu, odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a u nekim zemljama je čak i na drugom mestu.

Postoje dva tipa moždanog udara, ishemijski, kada dolazi do zapušenje krvnog suda, a koji se javlja u 75 do 80% slučajeva i hemoragijski, kada dolazi do pucanja krvnog suda, koji je zastupljen u 20 do 25% slučajeva.

Prevalenca, odnosno broj oboleleih na 100 000 stanovnika, u razvijenim zemljama iznosi oko 600 pacijenata, a u slabije razvijenim zemljama je taj broj oko 900. Ostavlja delimičnu ili trajnu invalidnost. Stepen smrtnosti je visok, u svetu iznosi oko 25%. Smatra se da 20-30% pacijenata nakon lečenja zahteva pomoć drugog lica. Postoje faktori rizika koji su urođeni, to su starosna dob, nasledni faktor, a statistika kaže da je ova bolest više zastupljena kod muške populacije. Oni faktori na koje donekle možemo uticati su hipertenzija, dijabetes, pušenje, alkoholizam, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, stres.

Odeljenje neurologije u Opštoj bolnici Zrenjanin bavi se primarnim lečenjem i prevencijom akutnog moždanog udara.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh