I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Na listi nezaposlenih najtraženiji šivači, vozači i prodavci

Nezaposlenost u Zrenjaninu i okolini i dalje je visoka uprkos podacima Nacionalne službe za zapošljavanje o smanjenju broja onih koji čekaju posao.

– Nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih u srednjem Banatu. Početkom godine na evidenciji NSZ- a bilo 10.130 lica a nekoliko meseci kasnije, krajem avgusta, 9.294 nezaposlenih osoba. Na listi se nalaze 4.412 žene i 4.882 muškarca, saopšteno je našem portalu iz te državne institucije.

Na teritoriji Srednjobanatskog okruga trenutno je 17.658 nezaposlenih lica, od kojih su  8.377 žene.

Nezaposleni-nsz-zrenjanin

PerSu marketi

PROFIL NEZAPOSLENIH LICA U ZRENJANINU 

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Stepen obrazovanja nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji zrenjaninske Filijale je različit, a najveći broj nezaposlenih čine nekvalifikovani radnici kojih je 2.617. Slede lica sa završenom trogodišnjom (2.526) i ona sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom (2.423). 

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji Grada Zrenjanina nalazi se čak 891 osoba sa završenim fakultetom i 609 lica sa završenom višom školom ili sa trogodišnjim visokim obrazovanjem. Na listi nezaposlenih u Srednjobanatskom okrugu nalazi se i jedan doktor nauka.

Polukvalifikovanih radnika je 148, visokokvalifikovanih 69, dok je najmanji broj lica sa završenim VII/2 stepenom stručne spreme – njih 10 i sa VIII stepenom stručne spreme (doktor nauka) – svega jedno lice.

Premа dužini čekаnjа nа evidenciji, tri nаjbrojnije kаtegorije među nezаposlenimа u opštini Zrenjаnin su lica koja čekаju do 3 mesecа (1.804), zаtim oni koji na posao čekаju 1-2 godine (1.464) dok su na trećem mestu po brojnosti nezaposleni koji su nа evidenciji između 3 i 6 meseci (1.176).

„Najtraženija zanimanja u srednjebanatskom okrugu su šivаči, vozаči (rаzličitih kаtegorijа), prodаvci (аgenti i menаdžeri prodаje), mesаri, zаvаrivаči i grаđevinski rаdnici (zidаri, tesаri, аrmirаči, betonirci)“, rekla je za I love Zrenjanin Aleksandra Štrbac iz zrenjaninske Filijale.

sivenje

OBUKE ZA ZAPOŠLJAVANJE 

Osobama bez zaposlenja, zrenjaninska Filijala nudi tri progrаmа obuke zа аktivno trаženje poslа.

„Radi se o obukama u vidu jednodnevnih i dvodnevnih edukacija ili petodnevnog treninga u “džob” klubu. Njihova osnovnа nаmenа je podizаnje kаpаcitetа nezаposlenih, pripremа zа intervju sа poslodаvcem i vođenje intervjuа“, kaže Štrbac.

OBUKA ZA AKTIVNO TRAŽENJE POSLA

Obuke za aktivno traženje posla realizuju se kao organizovan grupni rad, u trajanju od jednog dana, kroz nekoliko etapa – pisanje konkursne dokumentacije, priprema za intervju sa poslodavcem i vođenje intervjua. Obuku vrše savetnici za zapošljavanje. Modaliteti rada su predavanje i radionice.

KLUB ZA TRAŽENJE POSLA

Obuka u džob klubu traje nedelju dana, izvođač je vođa džob kluba. Segmenti obuke posvećeni su pisanju konkursne dokumentacije (prijava, uvodno pismo, CV, preporuke, motivaciono pismo), priprema za intervju sa poslodavcem i vođenje intervjua. Radioničarski rad u klubu doprinosi i razmeni iskustava među članovima kluba, i podsticanju kompetitivnosti.

TRENING SAMOEFIKASNOSTI

Namenjen je nezaposlenima koji duže čekaju posao, izvođač je savetnik za planiranje karijere. Cilj obuke je psihološko osnaživanje polaznika za aktivno traženje posla. Obuka traje dva dana.

 Foto : vingtenaires.com,

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh